The Byrds, Bob Dylan en Simon and Garfunkel vertegenwoordigden:
Country pop
Bluegrass
Folkrock
Cowboy jazz
onderwerpen
We're not gonna take it: de controverses

Van meet af aan trachtten hardrockbands elkaar te overtroeven met een extremer imago. In hun pogingen te shockeren haalden veel hardrockartiesten hun inspiratie uit horrorfilms. Tijdens zijn theatrale shows liet Alice Cooper zich executeren met een nep-guillotine. Dood en verderf blijven een taboe in onze samenleving en zijn daarom ideaal voor metalbands. Ook flirts met occultisme en satanisme blijken ideale manier om de christelijke meerderheid te schokken.

Een bekend symbool is het 'duivelshoorntje' dat fans maken door wijsvinger en pink in de lucht te steken. Een onschuldig gebruik volgens Ronnie James Dio, de zanger die het gebaar introduceerde bij het hardrockpubliek. Het was het gebaar waarmee zijn Italiaanse oma het kwaad trachtte te bezweren.

Dergelijke nuances gaan vaak verloren bij de conservatieve tegenstanders van hardrock. Vooral in de Verenigde Staten schromen sommige radicale christenen niet om allerlei bands aan de schandpaal te nagelen. Soms volledig onterecht. Zo wordt er van AC/DC beweert dat die naam staat voor 'Anti Christ / Death to Christ' terwijl de band haar naam dankt aan de stroomaanduiding op elektrische apparaten ('alternating current / direct current').

Bezorgde ouders richtten de vereniging op, die via rechtszaken metalartiesten het zwijgen proberen op te leggen. Berucht is de rechtszaak tegen Judas Priest uit 1990. De band wordt ervan verdacht met haar teksten twee jonge fans aan te zetten tot zelfmoord. De aangeslagen groep verweert zich en wordt vrijgesproken. Ook artiesten als Twisted Sister en Marilyn Manson worden zonder succes gedaagd.

Neemt niet weg dat er metalheads zijn, die er anti-christelijke ideeën op na houdt. Op een paar incidenten na, blijft dat sentiment beperkt tot praatjes. Kerken en gelovigen worden met rust gelaten. Dat staat in schril contrast met de behandeling van metalfans in islamitische landen als Egypte en Iran waar de vermeende 'duivelsmuziek' bij wet is verboden en metalfans worden opgepakt.

Uiteraard heeft de metalgemeenschap ook zo haar eigen taboes. Al te politieke overtuigen passen beter bij punks en worden door metalheads gewantrouwd. Net als de predikers van welk geloof dan ook. Al zijn er ook uitzonderingen op die regel. Zo gooiden de christelijke hardrockers van Stryper graag Bijbels in het publiek.

Een plotse muzikale koerswijziging om zo meer geld te kunnen verdienen, dat is eigenlijk de enige echte doodzonde voor een doorgewinterde metalhead. Toen Kiss een disconummer schreef (I Was Made For Lovin' You) konden veel van hun oude fans dat maar moeilijk verkroppen.
 

audio fragmenten
Judas Priest - Better by you better than me
AC/DC - Highway to hell
Dio - Holy diver
Twisted Sister - We're not gonna take it
Marilyn Manson - The dope show
Kiss - I was made for lovin' you
Stryper - Reborn
Alice Cooper - Welcome to my nightmare
Het 'duivelshandje', de hardrockersgroet Het 'duivelshandje', de hardrockersgroet
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Opera
Opera’s kunnen heftige emoties oproepen, zodanig zelfs dat ze revoluties teweeg hebben gebracht. Lees hier meer over de meesterwerken en over de geschiedenis van het genre tot aan de twintigste eeuw.
jazz
Jazz deel 1 - Van hot jazz tot freejazz

Lees hier over de ontwikkeling van jazz tot het einde van de jaren zestig, van hot jazz tot swing en van bop tot freejazz.