Waar ligt de oorsprong van de Country?
Blues
Folk
Reggae
Jazz
onderwerpen
We who are not as others: de subcultuur
Of je nu oud, kortharig of pimpelpaars bent: het maakt niet uit. Je bent altijd welkom om mee te doen. Toch vind je een aantal stijlkenmerken terug bij het gros van de hardrockers. Allereerst het zwarte t-shirt, bij voorkeur van een favoriete groep. Elke zichzelf respecterende metalband heeft een logo dat uit duizenden herkenbaar is. Denk maar aan de beeldmerken van Iron Maiden, Motörhead of Metallica. 

De gemiddelde metalhead is man, blank en draagt lang haar. Tegenwoordig zie je bij concerten steeds meer kale hoofden, wat ook te wijten is aan de wijkende haarlijn van de eerste generatie hardrockers. Andere vaste attributen zijn de strakke spijkerbroek, het leren jack en armbanden en riemen met metalen pinnen. Ook tatoeages zijn bovengemiddeld populair. 

Het gemeenschapsgevoel is een belangrijk onderdeel dat wordt gevierd tijdens de concerten en festivals. Nederland had in 1994 de primeur met eerste meerdaagse metalfestival, Dynamo Open Air. Tijdens de meest succesvolle edities trok het festival bijna 100.000 bezoekers uit heel Europa. 

Tijdens de concerten zijn er verschillende manieren om los te gaan op de muziek. Je kan headbangen: op het ritme van de muziek je hoofd op en neer bewegen. Bij de heftige metalbands zoeken fanatieke fans elkaar op in de 'circle pit' voor het podium. Daar botsen en beuken ze stevig op elkaar in. Voor de buitenstaander ziet het er gewelddadig uit, maar er zijn etiquettes: niet doelgericht iemand slaan, zeker niet in het gezicht, en mocht iemands vallen, dan wordt die persoon altijd opgeraapt. 

Het gemeenschapsgevoel uit zich ook in de trouw van de fans. In tegenstelling tot veel popacts wordt metalartiesten een matig album vergeven, het concert wordt toch wel bezocht. Groepen als Kiss, AC/DC en Iron Maiden groeien langzaam richting de pensioengerechtigde leeftijd, maar trekken daarom altijd nog volle zalen van stadionformaat. Ook zijn er meerdere voorbeelden waar succesvol geld werd opgehaald voor ernstig zieke muzikanten of fans, die hun behandeling niet konden betalen. 

Hardrockfans dragen geen eenduidig politiek of religieus idee uit. Sommige zijn links, andere rechts of a-politiek. Er zijn atheïstische en christelijke metalfans. De vrijheid van meningsuiting is wel een belangrijk goed: juist omdat metal in tekst, muziek en beeld graag tegen de benen van de gevestigde orde schopt. Dat blijkt wel uit het volgende hoofdstuk.
 
audio fragmenten
Steel Panther - Death to all but metal
Refused - Circle pit
Saxon - Denim and leather
Quiet Riot - Metal health (bang your head)
Sacred Reich - Surf Nicaragua (live op Dynamo Open Air)
Iron Maiden - Run to the hills
bekijk ook deze wijzers
jazz
Jazz deel 2 - Van jazzfunk tot nu-jazz

Jazzfunk, fusion, acid jazz, jazzdance en nu jazz: vanaf de jaren zestig kreeg de jazzboom allerlei nieuwe scheuten. Lees in deze webwijzer alles over jazz van 1970 tot nu.

populair
Vakantiewebwijzer
Muziek is een geweldige manier om meer te leren over andere landen. In deze webwijzer werpen we ons licht op muziek uit een aantal populaire vakantielanden.