In welke Amerikaanse stad stond het hoofdkantoor van het Stax-label?
Chicago
Detroit
Memphis
New Orleans
onderwerpen
New Orleans joys: het begin
Muziek is het weinige dat de bevrijde slaven hebben wanneer zij, in de tweede helft van de negentiende eeuw naar de grote steden trekken. Op de plantages waar zij jarenlang arbeid verrichtten hielden zij zich op de been met hun spirituals en blues. In New Orleans, een broeinest van ex-slaven, gaat men deze muziek, bij gebrek aan ander werk, op straat te zingen. Met succes zodat er ook instrumenten aangeschaft kunnen worden waarbij het voor de hand ligt om te kiezen voor fanfare-instrumenten als trompet, klarinet, tuba en trommels. In de cafés van het levendige Basin Street vermengt deze Afrikaanse en creoolse fanfaremuziek zich met blues en de ritmische pianoklanken van ragtime (de voorloper van jazz). Zo ontstaat een nieuwe improvisatiemuziek.

De trompettist Buddy Bolden wordt gezien als de eerste jazzmusicus naast pioniers als Freddie Keppard, Bunk Johnson en Clarence Williams. Bolden begint in 1895 op straat te verschijnen met zijn band die al snel uitgroeit tot de populairste van New Orleans. De daaropvolgende generatie, met namen als Joe 'King' Oliver, Kid Ory en Jelly Roll Morton gaat zich beter organiseren, maakt opnames en onderneemt toernees waarmee jazz een begrip wordt. In kleine bezettingen maken zij de muziek daarnaast complexer en dynamischer. Door de halsbrekende tempi en razende polyfonische improvisaties wordt dit tot hot jazz gedoopt.

King Oliver ontdekt in New Orleans de jonge, getalenteerde trompettist Louis Armstrong en neemt hem in 1922 mee naar Chicago dat inmiddels een tweede thuis voor jazz is. Armstrong, met als bijnaam Satchmo, groeit uit tot de eerste grote solist die het begrip jazzmusicus definieert door zijn technische begaafdheid te combineren met avontuurlijkheid en puur spelplezier. De excentrieke Satchmo, die ook graag mag zingen met zijn onaards rauwe stem en het scatten of woordloos vocaal improviseren tot kunst verheft, groeit uit tot een wereldster, hoewel de wereld hem uiteindelijk vooral kent van showtunes als Hello Dolly en What A Wonderful World.

audio fragmenten
Silver Light Gospel Singers - Don't you let nobody turn you round
Turner Johnson Jr. - When I lay my burden down
Kid Ory - Savoy blues
Bunk Johnson - Yes Lord I'm crippled
Jelly Roll Morton - New Orleans Joys
King Oliver / Louis Armstrong - Canal Street blues
Louis Armstrong - Basin Street blues
bekijk ook deze wijzers
wereld
Celtic
Albumtitels als Celtic Voices, Celtic Mystery, Celtic Circle, zelfs Celtic Reiki... Het begrip celtic is duidelijk populair, ook in de muziekwereld. Maar over welke muziek gaat het dan eigenlijk?
klassiek
Richard Wagner
Richard Wagner is één van de grootste operacomponisten ooit. In 2013 is het twee eeuwen geleden dat hij werd geboren.