Waar ligt de oorsprong van de Country?
Blues
Folk
Reggae
Jazz
onderwerpen
Swing time: de jaren dertig en veertig
De jaren dertig tot halverwege de jaren veertig worden het Swing Tijdperk genoemd. Waar het ritme van hot jazz nog klinkt als een gefokt marsritme (boogie-woogie), krijgt de swing jazz een veel ruimtelijkere vierkwartsmaat met accenten op de tweede en vierde tel. Big bands met veel blazers in de gelederen floreren zowel in sjieke blanke dans- en nachtclubs als in de zwarte jazzclubs en domineren de eerste grammofoonplaten en de radio. Swing grenst aan de pure dans- en showmuziek waarbij alle bandleden beurtelings, liefst met veel spektakel soleren tegen een strak georkestreerd decor van koper en piano en het immer voortswingende ritme van contrabas en de eerste drumstellen.

Mede door toedoen van blanke orkestleiders als Benny Goodman en Glenn Miller raakt jazz hiermee enigszins zijn angel (en vrijheid) kwijt en er is zelfs een country & western variant in de vorm van western swing met als bekendste orkest Bob Wills and his Texas Playboys. Ook in Hollywood wordt geswingd door Ginger Rogers en Fred Astaire in de speelfilm Swing Time. In Europa wordt het onder andere vermengd met zigeunermuziek door de virtuoze gitarist Django Reinhardt.

Meer oorspronkelijke componisten en orkestleiders als Duke Ellington en Count Basie overleven moeiteloos het Swing Tijdperk. Met name composities en arrangementen van Ellington als Caravan, Sophisticated Lady en Prelude To A Kiss benaderen qua raffinement de klassieke muziek en worden tijdloze standards die bijdragen aan de volwassenwording van jazz.

De eerste vocale populaire muziek ontstaat (in navolging van Louis Armstrong) in deze periode. Beroemd is zanger/bandleider Cab Calloway met het nog rauwe swingnummer Minnie The Moocher. Jonge vocalisten als Billie Holiday, Nat King Cole en Bing Crosby starten hun carrières bij big bands. Voor hen schrijven blanke componisten als George Gershwin en Irving Berlin nummers die veelal blijven voortleven als standards.
audio fragmenten
Duke Ellington - Caravan
Glenn Miller - Pennsylvania 6-5000
Bob Wills & His Texas Playboys - My little Cherokee maiden
Django Reinhardt - Swinging with Django
Count Basie - April in Paris
Cab Calloway - Minnie the moocher
Billie Holiday - God bless the child
Original Soundtrack - Swing time
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Richard Strauss
Op 11 juni 2014 is het 150 jaar geleden dat Richard Strauss in München werd geboren. Hij was de belangrijkste Duitse componist van de generatie na Wagner en Brahms. 
klassiek
Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi staat op nummer één. Van geen enkele andere componist worden wereldwijd meer opera's geprogrammeerd. In 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat hij werd geboren.