Een cantor is:
Een muziekstuk
Zanger die leiding had over de kerkmuziek.
Dirigent in dienst van het hof.
Hoofdmelodie in een muziekstuk.
onderwerpen
Background music: smooth jazz
Smooth jazz werd stilistisch beïnvloed door rhythm & blues, funk en pop. Een smooth jazz nummer beweegt zich langzaam voort terwijl een melodielijn van meestal een saxofoon, toetsen of een gitaar over een ingehouden, al dan niet voorgeprogrammeerd ritme wordt gedrapeerd. De muzikanten in dit genre bespelen hun instrument op een uitgesproken melodische manier, zodat zij al na een paar maten direct worden herkend. Smooth jazz wordt doorgaans beschouwd als achtergrondmuziek.

De eerste tonen weerklonken aan het eind van de jaren zestig toen producer Creed Taylor met gitarist Wes Montgomery aan drie populaire platen werkte. A Day In The Life (1967), Down Here On The Ground (1967) en Road Song (1968) bestonden uit instrumentale versies van bekende songs als Eleanor Rigby, I Say A Little Prayer en Scarborough Fair. Het was duidelijk dat Montgomery zich op een poppubliek richtte, want van de complexe improvisaties die op zijn vorige albums waren te horen, was niets meer over.

Begin jaren zeventig begon Taylor met de opbrengst van de door hem geproduceerde Montgomery albums CTI Records, een label waarop uiteindelijk veel gevestigde namen als Freddie Hubbard, Stanley Turrentine, George Benson en Chet Baker op terug waren te vinden. Taylor richtte zich met zijn label op zowel een jazz als een poppubliek. Bij een typisch CTI nummer lag de nadruk meer op de melodielijn dan in jazz gebruikelijk was en soms werd ook een overdadig strijkersarrangement toegevoegd.

Aan het eind van de jaren zeventig was het duidelijk dat smooth jazz een commercieel levensvatbaar genre was. De samensmelting tussen jazz en popmuziek nam een commerciëlere richting aan in de vorm van composities met een zachter geluidspalet die perfect in de playlist van de Amerikaanse softrock radiostations pasten. Hoewel dit genre een combinatie was tussen jazz, easy listening, pop en lichte rhythm & blues, werd het toch nog steeds gecatalogiseerd als fusion.

Eén van de laatste ontwikkelingen in smooth jazz is urban contemporary of smooth jazz gemixt met hiphopbeats, en is gericht op het publiek dat luistert naar radiozenders die een mix van hiphop en r&b spelen. Voor de rest is smooth jazz voornamelijk gericht op een publiek van boven de dertig dat opfleurt als zij weer eens een cover van een pop standard hoort.
audio fragmenten
Wes Montgomery - Eleanor Rigby
George Benson - Cast your faith to the wind
Kenny G - Songbird
Chris Botti - Ever since we met
Najee - Love you a lifetime
Kim Waters - Love story
Norman Brown - That's the way love goes
bekijk ook deze wijzers
wereld
New age
Vroeger had new age een hoog ‘geitenwollensokken’-gehalte, new age was iets voor idealistische maar zweverige mensen. Tegenwoordig is new age echter een wijdverbreid en geaccepteerd begrip.
wereld
Zigeunermuziek
Zigeunerjazz, brass bands, balkanbeats, gypsypunk: de laatste jaren weet zigeunermuziek in nieuwe vormen vele luisteraars te boeien. Traditionele stijlen blijven ook populair. Lees er over in deze webwijzer.