Wie wordt gezien als de grondleger van ambient?
Brian Eno
Jean-Michel Jarre
Pierre Schaeffer
Michel Waisvisz
onderwerpen
Future rage: nu jazz
Nu jazz ontstond aan het eind van de jaren negentig als overkoepelende term voor muziek die jazzelementen mengt met andere muziekstijlen zoals funk, soul, elektronische dance, en vrije improvisatie. Soms wordt het ook wel electro-jazz of future jazz genoemd. Nu jazz is een breed begrip dat zich niet altijd even makkelijk laat catalogiseren. Het varieert van een combinatie van live instrumenten met beats (St. Germain, Jazzanova) tot een vorm van een meer op een liveband gebaseerde geïmproviseerde jazz met elektronische instrumenten (The Cinematic Orchestra, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvaer). In beide gevallen speelt de nabewerking in de studio een grote rol.

Nu jazz beweegt zich meer op elektronisch gebied dan acid jazz dat dichter bij de originele funk, soul en rhythm & blues staat. Wat dat betreft heeft nu jazz een vernieuwende functie, terwijl acid jazz de traditie in een nieuw jasje steekt. Aangezien nu jazz van nature heel experimenteel kan zijn en enorm kan verschillen in geluid en concept, is het niet altijd even makkelijk om te bepalen wat er nu precies onder de noemer nu jazz valt. Het geluid verkent elektronische sounds en het etherische jazzgevoel, en kan gebruik maken van gebroken ritmes, atonale harmonieën en geïmproviseerde melodieën.

De wortels van nu jazz zijn onmiskenbaar terug te leiden naar de geboorte van de jazz fusion, toen artiesten als Miles Davis, Herbie Hancock en Ornette Coleman elektrische en elektronische instrumenten in hun muziek integreerden, en volgens hele andere principes muziek begonnen te maken. Hancocks werk met bassist/producer Bill Laswell aan het begin van de jaren tachtig, anticipeerde op de stijl door gebruik te maken van electro en hiphopritmes. Vanaf het eind van de jaren tachtig ontwikkelden hiphop acts als Gang Starr, The Roots en A Tribe Called Quest de jazzrap. Steeds meer houseproducenten lieten zich inspireren door post-bop en jazzfunk.

Nu jazz projecten of bands kunnen werkelijk uit alle hoeken en gaten van de muziekwereld komen. Traditionele jazzmuzikanten als pianist Bugge Wesseltoft en trompettist Nils Petter Molvaer integreerden steeds meer elektronica in hun muziek. Het Engelse Cinematic Orchestra bestond uit een traditionele jazzband die elektronische invloeden aan hun muziek toevoegt. Het Duitse producercollectief Jazzanova werkte in eerste instantie met samples uit souljazz, jazzfunk en latin jazz die ze op kundige wijze aan elkaar smeedden. Later zouden zij steeds meer met elektronica en gastmuzikanten gaan werken. St. Germain, tot nog toe de best verkopende nu jazz act, en DJ Takemura waren afkomstig uit de downtempo scene en maakten voorheen triphop.

Squarepusher en Spring Heel Jack kwamen als intelligent dance music producers juist uit de elektronicahoek. Good Looking Records van LTJ Bukem en het Hospital label met London Elektricity en Landslide brachten de jazz naar de intelligent drum & bass. Ook de technoscene met Laurent Garnier en Carl Craig met zijn Innerzone Orchestra liet zich niet onberoerd. In de jaren nul waren de Engelse producers Bugz In The Attic het paradepaardje van de West-Londense broken beat scene en waren verantwoordelijk voor een hele nieuwe substroming gericht op de dansvloer. Ook in de dubstep verkennen producers als Boxcutter de mogelijkheden die nu jazz met zich meebrengt.
audio fragmenten
St. Germain - Rose rouge
Jazzanova - No use
Bugge Wesseltoft - Oh ye
DKD - Future rage
The Cinematic Orchestra - The awakening of a woman burnout
Squarepusher - Hello meow
London Elektricity - Songs in the key of knife
Koop - Waltz for Koop
Erik Truffaz - Miss Kaba
Nils Petter Molvaer - Little indian
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Opera
Opera’s kunnen heftige emoties oproepen, zodanig zelfs dat ze revoluties teweeg hebben gebracht. Lees hier meer over de meesterwerken en over de geschiedenis van het genre tot aan de twintigste eeuw.
populair
Alternative
Alternative is een grabbelbak vol met verrassingen voor iedereen die niet van standaard popmuziek houdt. Lees hier alles over deze muziekstroming.