Een cantor is:
Een muziekstuk
Zanger die leiding had over de kerkmuziek.
Dirigent in dienst van het hof.
Hoofdmelodie in een muziekstuk.
onderwerpen
Gimme one of those: acid jazz
De acid jazz beweging wordt gezien als de herontdekking van de jazzfunk, opnieuw geïnterpreteerd door artiesten van eind jaren tachtig en negentig die samples en invloeden uit jazzfunk, soul en latin mixten met funk en hiphop. Acid jazz producers voegden elementen uit de elektronische dance toe aan het geluid van de jazzfunk. Jazzfunk musici als Roy Ayers, Donald Byrd en Grant Green werden gezien als voorlopers van de acid jazz. Ayers werd in die hoedanigheid vaak gevraagd om op platen van acid jazz bands mee te spelen, zodat hij in beide scenes een toonaangevend artiest was.

Hoewel acid jazz vaak voor een gedeelte uit diverse soorten elektronische compositie bestaat, werd het net zo goed live gespeeld door muzikanten. De composities van bands als Jamiroquai, The Brand New Heavies en Incognito zijn vaak doorspekt met jazzakkoorden. DJ’s als Norman Jay, Gilles Peterson en Patrick Forge die de hele wereld afzochten naar ‘rare grooves’, collector’s items op het gebied van soul, jazz en funk, waren de grote initiatiefnemers van de acid jazz scene die begon in de clubs waar deze heren de draaitafels bemanden.

Dat was ook de motivatie van de initiators om jazz terug te brengen waar het ontstond: op de dansvloer. De naam is overigens niet het gevolg van een bijzonder logisch uitgekiende marketingcampagne, maar is ontstaan toen Gilles Peterson zijn collega Chris Bangs op visite had tijdens zijn radioshow. Peterson draaide na een housenummer een jazzplaat en ging met de pitchknop van zijn draaitafel zitten spelen waardoor de muziek een sterk vervreemdend effect teweegbracht. Bangs’ commentaar was: “Als de vorige plaat een acid house plaat was, dan is dit een acid jazz plaat!”.

Ook acid jazz had zijn puristen. Dit waren degenen die op de originele jazz en soul muziek van de ‘rare grooves’ afkwamen. Daartegenover stonden de fans van de nieuwe bands die op het Acid Jazz label van Eddie Pillar en op Talkin’ Loud van Gilles Peterson hadden getekend. Bekende Engelse acid jazz bands uit de jaren negentig zijn, naast de eerder genoemde namen, James Taylor Quartet, Galliano, Urban Species en US3. Een van de meest invloedrijke albums uit die tijd was Road To Freedom van Young Disciples dat de toon zette voor deze beweging.

De Verenigde Staten had Groove Collective en Brooklyn Funk Essentials als bands. Amerika’s bijdrage aan de acid jazz bestond voornamelijk uit jazzy hiphop van artiesten als A Tribe Called Quest, De La Soul, Jungle Brothers, en Digable Planets. In Japan opereerden United Future Organization, Mondo Grosso en DJ Krush die samenwerkte met Monday Michiru, de bekendste Japanse jazzzangeres.
audio fragmenten
The Brand New Heavies - Gimme one of those
Incognito - Always there
Jamiroquai - Blow your mind
US3 - Cantaloop
James Taylor Quartet - Theme from Starsky & Hutch
Galliano - Prince of peace
Young Disciples - Apparently nothing
DJ Krush - Big city lover feat. Monday Michiru
United Future Organization - Stolen moments
bekijk ook deze wijzers
wereld
Celtic
Albumtitels als Celtic Voices, Celtic Mystery, Celtic Circle, zelfs Celtic Reiki... Het begrip celtic is duidelijk populair, ook in de muziekwereld. Maar over welke muziek gaat het dan eigenlijk?
wereld
Brazilië
Brazilië is het land van samba, maar er is nog zoveel meer. In deze webwijzer leest u over de meest uiteenlopende muziek: van choro en frevo naar bossa nova. forró, baile funk en sertanejo.