In welke Amerikaanse stad stond het hoofdkantoor van het Stax-label?
Chicago
Detroit
Memphis
New Orleans
onderwerpen
In a silent way: Miles Davis' fusion
Door het gebruik van elektrische instrumenten op zijn albums Miles In The Sky (1968) en Filles De Kilimanjaro (1968) had trompettist Miles Davis een belangrijke invloed in de ontwikkeling van de jazz fusion. Een jaar later introduceerde hij zijn elektronische benadering van jazz met In A Silent Way dat bestond uit twee lange suites. Dat het zelfs voor de muzikanten niet altijd even duidelijk was wat Davis voor ogen had, blijkt uit de volgende anekdote. Na de In A Silent Way sessie zaten John McLaughlin en Herbie Hancock nog even na te praten. McLaughlin had ernstige twijfels over zijn spel en vroeg aan Hancock: “Herbie, ik weet het niet meer… was het goed wat we hebben gedaan? Ik bedoel, wat hebben we gedaan? Ik weet niet wat er gebeurt!” Waarop Hancock antwoordde: “John, welkom op een Miles Davis sessie. Als jij het weet, weet ik het ook. Ik heb geen idee, maar op de een of ander manier klinken de platen altijd goed als zij uitkomen.”

De muzikanten op dit album formeerden allen hun eigen bands om jazz fusion verder te verspreiden. Saxofonist Wayne Shorter en toetsenist Joe Zawinul richtten Weather Report op, toetsenist Chick Corea ging verder met Return To Forever, gitarist John McLaughlin stond aan het hoofd van het Mahavishnu Orchestra en toetsenist Herbie Hancock, drummer Tony Williams en bassist Dave Holland hadden hun eigen projecten.

Met Bitches Brew (1970) ging Davis nog een stapje verder door het gebruik van rockritmes, een dikke laag percussie en elektrische basgrooves. Ook het benutten van pedalen en elektronische effecten over zijn trompet was geïnspireerd op de wijze zoals rockgitaristen hun geluid bewerken. Het leverde hem een gouden plaat op, maar de jazzpuristen stonden op hun achterste poten en lieten geen kans onbenut om hun ongenoegen uit te spreken.

Weather Report ontwikkelde zich van een avant-gardistische, experimentele jazzband die in eerste instantie de weg van In A Silent Way volgde, tot een fusion band die wereldmuziek combineerde met jazz. In 1976 sloot de fretloze basgitarist Jaco Pastorius zich bij de band aan om Black Market op te nemen. Samen met Zawinul produceerde hij Heavy Weather, het best verkopende album van Weather Report.

Chick Corea formeerde in 1972 Return To Forever en begon door de aanwezigheid van zangeres Flora Purim en percussionist Airot Moreira in eerste instantie met latin beïnvloede muziek. In 1973 maakten zij de overstap naar door psychedelische en progressieve rock beïnvloede jazzrock. Moreira werd vervangen door drummer Lenny White die ook met Davis had gespeeld. De composities van Return To Forever waren zeer melodisch dankzij Corea’s stijl als componist en de basstijl van Stanley Clarke die samen met Pastorius wordt beschouwd als de meest invloedrijke bassist van de jaren zeventig. Gitarist Al Di Meola sloot zich in 1974 aan bij het gezelschap en zou uitgroeien tot een zeer belangrijk fusion gitarist.

John McLaughlin zocht het in een totaal ander gebied met zijn Mahavishnu Orchestra. Hij combineerde jazz, psychedelische rock en traditionele Indiase muziek. Belangrijkste leden uit de eerste bezetting waren Billy Cobham en toetsenist Jan Hammer die later de soundtrack voor de tv-serie Miami Vice zou schrijven. Na twee studio album en een live album formeerde McLaughlin een tweede bezetting met als belangrijkste leden violist Jean-Luc Ponty die met Frank Zappa had gespeeld, en drummer Narada Michael Walden die later naam zou maken als producer van bijzonder gladde soul.

Ook in de jaren tachtig verzamelde Miles Davis elke keer nieuwe jonge muzikanten om zich heen en bleef aan de top van het genre staan. Artiesten als Bill Evans, Marcus Miller, Mike Stern, John Scofield, Branford Marsalis, Bob Berg, Kenny Garrett en Joey DeFrancesco volgden het spoor van hun leermeester en wisten allen succesvolle carrières op te bouwen.
audio fragmenten
Miles Davis - Miles runs the voodoo down
Billy Cobham - Spectrum
Weather Report - Birdland
Return to forever - The magician
Jaco Pastorius - Donna Lee
Stanley Clarke - School days
Chick Corea - Love castle
Miles Davis - Shhh/peaceful
Mahavishnu Orchestra - Birds of fire
Al Di Meola - Race with devil on Spanish highway
Jean Luc Ponty - In the fast lane
Marcus Miller - Juice
Kenny Garrett - G.T.D.S.
bekijk ook deze wijzers
populair
Soundtrack
Altijd al willen weten wat de beste soundtracks zijn? Of welke componisten verantwoordelijk zijn voor de deuntjes die u fluit bij het verlaten van de bioscoop? Dan is deze webwijzer voor u bedoeld!
populair
Hardrock Metal

Ruige gitaren, beukende drums en een schreeuwende zanger. Zo stellen veel mensen zich heavy metal voor. Deels klopt dat beeld ook wel, maar metal is veel meer dan dat.