Wanneer was het Swing tijdperk?
1890-1905
1910-1925
1930-1945
1950-1966
onderwerpen
Iene miene mutte: liedjes en koren
Bij kindermuziek denk je misschien meteen aan liedjes als Altijd Is Kortjakje Ziek of In Een Groen Knollenland. Hoewel kindermuziek veel meer om het lijf heeft, maken dit soort bekende liedjes wel een belangrijk deel uit van het genre. De liedjes hebben simpele melodieën die makkelijk te onthouden zijn. De teksten zijn vaak eenvoudig en repetitief. Meezingen is vaak geen enkel probleem voor jong en oud.

Sommige van deze evergreens bestaan al honderden jaren. De oerversie van Altijd Is Kortjakje Ziek gaat bijvoorbeeld terug tot aan de achttiende eeuw. Wolfgang Amadeus Mozart schreef er zelfs een aantal variaties op!

De betekenis van sommige van deze liedjes kent bijna niemand meer. Wie weet er bijvoorbeeld dat Oze Wieze Woze geen onzintekst is, maar een verbastering van een Portugees-Creools slavenlied op de Nederlandse Antillen? Veel kinderliedjes gaan over zaken die we tegenwoordig helemaal niet associëren met een onbezorgde kindertijd, zoals oorlogen, klassenstrijd en het bespotten van publieke figuren. De liedjes worden echter nog steeds overgedragen van generatie op generatie, ondanks dat de oorspronkelijke gedachten achter de liedjes zijn weggezakt.

Op lp en cd zijn het vaak kinderkoren die deze muziek vertolken. Het is grappig om te horen hoe moderne koren dezelfde liedjes zingen als hun voorgangers decennia terug. Hoewel het repertoire nauwelijks verschilt, zijn er door de jaren heen ook wel kinderliedjes verdwenen. Het album Uit De School Geklapt van meisjeskoor De Merels verzamelt vergeten schoolliedjes uit lang vervlogen tijden.

Elk land kent wel dergelijke traditionele versjes die behoren tot de volkscultuur. Het wereldmuzieklabel Putumayo heeft een aantal cd’s uitgebracht met deze liedjes, onder de naam Putumayo Kids. Naast veel verschillen in ritme en melodie, zijn er ook opvallend veel overeenkomsten te vinden. Dat is eigenlijk ook niet zo gek als je bedenkt dat veel oer-Hollandse liedjes van oorsprong uit het buitenland komen. De bovengenoemde voorbeelden zijn bijvoorbeeld Frans (Altijd Is Kortjakje Ziek), Duits (In Een Groen Knollenland) en Antilliaans (Oze Wieze Woze) van oorsprong.
audio fragmenten
Schlomo Gronich - Zichronot m'Africa
Ronald Snijders - Ala presi
Hab ne tante aus Marokko
Slaap kindje, slaap (instrumentale versie, 0-2 jaar)
Meisjeskoor de Merels - Ons kipje
VOF de Kunst - Altijd is Kortjakje ziek
Amsterdam Baroque Orchestra - Variaties voor piano KV. 265 (300e)
Het bekendste Nederlandse kinderkoor Het bekendste Nederlandse kinderkoor
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Ballet 1900-2000
Het ballet kent een rijke geschiedenis. Veel belangrijke componisten hebben zich met het genre beziggehouden. In deze webwijzer leest u alles over de ontwikkeling van het ballet in de twintigste eeuw.
klassiek
Opera
Opera’s kunnen heftige emoties oproepen, zodanig zelfs dat ze revoluties teweeg hebben gebracht. Lees hier meer over de meesterwerken en over de geschiedenis van het genre tot aan de twintigste eeuw.