Hieronder zie je rockabilly-artiesten. Welke naam hoort hier niet bij?
Bob Wills
Elvis Presley
Johnny Cash
Roy Orbison
onderwerpen
Opvoedkundig
Dat muziek vaak wordt gebruikt om bepaalde gebeurtenissen luister bij te zetten weet iedereen. Geen kerkdienst, feestdag of sportevenement kan zonder speciale muziek. Muziek is meestal niet alleen maar amusement op dit soort ogenblikken, maar heeft ook een moralistisch of verbindend element. Het is niet verwonderlijk dat veel van dit soort muziek is geschreven voor de meest toegankelijke groep: kinderen.

Vanaf het allereerste begin
Volgens allerlei onderzoeken kan muziek een grote positieve rol spelen in de ontwikkeling van een kind. Aangezien baby's al ruim voor hun geboorte kunnen horen, is er zelfs prenatale muziek. Het is dan de bedoeling dat het kind al vertrouwd raakt met bepaalde melodieën, die na de geboorte een vertrouwd gevoel geven. Er zijn verschillende componisten die voor baby's componeren, zoals Raimond Lap. Zijn credo is: 'een betere wereld begint bij muziek bij de geboorte'.

Opvoeden
Een klein kind opvoeden is vaak een moeizame taak, laat staan een kinderklas vol met drukke kleuters in het gareel krijgen. Door samen een liedje te zingen, leert een kind op een leuke manier hoe hij of zij met anderen kan samenwerken. En als je kinderen dan toch een liedje leert, waarom dan ook niet meteen een lesje? Door middel van liedjes hebben duizenden kinderen geleerd over het alfabet, het verkeer en dat je geen rommel op straat moet gooien.

Levensbeschouwelijk
Het verbeteren van de wereld begint misschien al bij de geboorte, maar is dan nog lang niet afgelopen. Ouders en instanties proberen (hun) kinderen vaak wat extra's mee te geven op het gebied van een bepaalde levensovertuiging. Hiervoor kan muziek ook prima van toepassing zijn, denk maar eens aan de vrolijke evangelische popmuziek van Elly en Rikkert. Er zijn veel kinderkoren met een dergelijke achtergrond. Zo zijn er hervormde, katholieke en socialistische kinderkoren geweest, zoals het jeugdcentralekoor dat van katholieke snit was, niet te verwarren met de Arbeiders jeugdcentrale, dat het gedachtengoed van de NVV en de SDAP uitdroeg. Ook het bekendste kinderkoor van Nederland, Kinderen voor Kinderen, was oorspronkelijk een ideologische zangvereniging. De begintune bevatte in 1980 nog de verontwaardigde regel  'Een kind is hier zo rijk, het is zo ongelijk' en 'Een kind onder de evenaar is meestal maar een bedelaar'.  
audio fragmenten
Meester Ed & De Veenpluisjes - Rechts heeft voorrang
Bassie & Adriaan - ABC
Coco Kallis - Don't dump trash
Kinderen Compact Discs - Tanden poetsen
Kinderen Compact Discs - Wij houden van Oranje
Raimond Lap - Baby's eerste improvisatie
Raymond Scott - The music box
Elly & Rikkert - Wit, zwart, rood en geel
Kinderen voor Kinderen tune
Muziek kan een goed doel dienen Muziek kan een goed doel dienen
bekijk ook deze wijzers
populair
Vakantiewebwijzer
Muziek is een geweldige manier om meer te leren over andere landen. In deze webwijzer werpen we ons licht op muziek uit een aantal populaire vakantielanden.
populair
Nederlandstalige muziek
Webwijzer over het Nederlandstalige lied. Van middeleeuwse volksliedjes tot moderne hits, van satirisch cabaret tot licht amusement en van serieuze poezie tot meezing-refreintjes.