Voor wie was de Siegfried Idyll geschreven?
Voor Wagners zoon Siegfried.
Voor Wagners tweede vrouw Cosima.
Voor Wagners beschermheer koning Ludwig.
Voor Wagners minnares Mathilde.
onderwerpen
Televisie en andere media
Het zal niemand verbazen dat kinderprogramma’s op radio en televisie altijd veel gebruik hebben gemaakt van muziek. Kinderen houden zo erg van muziek dat eigenlijk geen programma zonder kan. Niet alleen als openingsnummer of eindtune, maar ook vaak in de programma’s zelf. En wie wil die liedjes van radio en televisie dan ook niet op plaat of cd hebben?

Voordat de beeldbuis haar intrede deed in de Nederlandse huiskamer, was er op de radio al veel amusement voor kinderen. Kleutertje Luister, Paulus de Boskabouter of Ko de Boswachtershow. Veel van deze programma’s zijn nog te vinden in de collectie van Muziekweb, maar vaak wel alleen op lp. Slechts enkele zijn ook verschenen op cd.

Kindertelevisie is al zo oud als het eerste televisietoestel voor consumenten. Van dit materiaal is wel een hoop op cd verschenen, vaak jaren later nog om de door nostalgie geplaagde volwassene te bedienen. De cd Televisietijd! biedt allerlei herkenningsmelodiën uit de jaren zestig, zeventig en tachtig.

Bekende karakters zijn blijkbaar de uitgelezen zangers en zangeressen voor kinderen. Denk maar aan de figuren uit de Studio 100-series Kabouter Plop, K3 en Samson en Gert. Soms vormen zelfs (strip)boeken de basis voor liedjes, bijvoorbeeld De Smurfen, Nijntje en Suske en Wiske. Al zijn deze getekende figuren natuurlijk ook weer op de televisie, in de bioscoop en het theater te zien. Heel soms komt het ook andersom voor, zoals bij de Amerikaanse eekhoorntjes Alvin & The Chipmunks. Zij vormden eind jaren vijftig eerst een succesvol fictief bandje met een handvol hits, nog voordat ze opdoken in strips en (teken)films!
audio fragmenten
Kleutertje Luister - Roodkapje
Paulus de Boskabouter - Drie spoken
Fabeltjeskrant Tune
Hai Pippi Langkous
Irene Moors & De Smurfen - Ga mee naar Smurfenland
Suske en Wiske - Dag Lambik!
K3 - Willem-Alexander
Samson & Gert - We gaan naar de maan
Kabouter Plop - Kabouterdans
Bert & Ernie - Alfabetmars
The Chipmunks - The chipmunk songs (Christmas don't be late)
Fabeltjeskrant Fabeltjeskrant
bekijk ook deze wijzers
wereld
Zigeunermuziek
Zigeunerjazz, brass bands, balkanbeats, gypsypunk: de laatste jaren weet zigeunermuziek in nieuwe vormen vele luisteraars te boeien. Traditionele stijlen blijven ook populair. Lees er over in deze webwijzer.
wereld
New age
Vroeger had new age een hoog ‘geitenwollensokken’-gehalte, new age was iets voor idealistische maar zweverige mensen. Tegenwoordig is new age echter een wijdverbreid en geaccepteerd begrip.