Welke hedendaagse jazzartiest is Nederlands?
Brad Mehldau
Joshua Redman
Benjamin Herman
Esbjörn Svensson
onderwerpen
Volwassen genres voor kinderen

‘We zijn allen geïndoctrineerd door het hitparade denken.’ Deze zin staat op een poster die ergens in de wandelgangen van Muziekweb hangt. Bij elk muziekgenre ontstaan hitlijsten en best of-verzamelaars. Ook kinderen, of hun ouders, vinden het prettig om alleen maar bekende nummers te beluisteren.

Hitparade-albums zijn eigenlijk al weer verouderd voordat ze goed en wel de fabriek verlaten hebben. Op het moment dat je ze koopt, staat er wel weer een ander liedje hoog in de hitlijsten. Hierdoor zijn ze wel een ideale graadmeter van wat er op een bepaald punt in de popgeschiedenis populair was. Er valt nog iets op als we dit soort albums – zeker de recentere – bekijken: ze staan vol muziek die niet per se voor kinderen is bedoeld. Het jaar overzicht van 2011 van de Kids Top 20 bevat bijvoorbeeld popartiesten als Snoop Dogg. Zou hij tijdens het rappen aan kinderen hebben gedacht?

Als we de kindercollectie van Muziekweb onder de loep nemen, blijkt het een beproefd concept te zijn: er is klassiek voor kinderen, wereldmuziek, soul; noem het maar op. We hebben ze verdeeld in verzamelaars, aangepaste muziek en origineel werk.

Verzamelaars
Een goed album voor kinderen bevat muziek die kinderen leuk vinden; simpeler kan het haast niet. Het eerder genoemde Kids Top 20 is hier een goed voorbeeld van. Een andere is de cd Baby Symphony, waarop klassiek voor baby's is verzameld. En welk kind zal niet spontaan gaan dansen als de plaat Motown For Kids opstaat? Deze muziek is echter niet speciaal voor kinderen geschreven.

Aangepast
Ook wordt muziek voor tieners en volwassenen soms licht aangepast zodat het nog iets beter aansluit op de wensen van kinderen. Dat levert mooie albums op, zoals Abba Voor Kinderen van kinderkoor De Leidse Sleuteltjes of De Mooiste Musicalhits For Kids, waarop kinderen het volwassen repertoire vertolken. De nummers zelf zijn echter niet speciaal voor kinderen bedoeld. Hoe grappig dat kan uitpakken, laat de Rockabye Baby-serie horen. De stoere rock van bands als The Rolling Stones, Nirvana en Pearl Jam wordt met vibrafoons en piano teruggebracht tot een zoet slaapmuziekje. Een nummer als Brown Sugar krijgt zo een heel andere betekenis.

Zelfstandig
Dit is de meest ambitieuze categorie en bevat popartiesten, componisten en andere musici die naast hun gewone werk ook speciaal voor kinderen schrijven. De muziek is voor kinderen bedoeld, maar klinkt niet kinderachtig. Daardoor kan dit soort muziek ook leuk zijn voor ouders. Op de cd For Children staan bijvoorbeeld moderne composities van onder anderen György Kurtág (1926) uitgevoerd door pianist Steffen Schleiermacher. Met Roltrap Naar De Maan (1985) probeert Het Klein Orkest nederpop toegankelijk te maken voor kinderen.

audio fragmenten
The Jackson 5 - ABC
Bach - Brandenburgisches Konzert nr. 3
Mary Poppins - Chim Chim Cheree
De Leidse Sleuteltjes - Pony, pony, pony
Rockabye Baby - Brown Sugar
Helmut Lachenmann - Eind Kinderspiel I
Klein Orkest - De kinderverslinder
Kids Top 20 met Monique Smit Kids Top 20 met Monique Smit
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi staat op nummer één. Van geen enkele andere componist worden wereldwijd meer opera's geprogrammeerd. In 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat hij werd geboren.
jazz
Jazz deel 1 - Van hot jazz tot freejazz

Lees hier over de ontwikkeling van jazz tot het einde van de jaren zestig, van hot jazz tot swing en van bop tot freejazz.