Wat was de titel van de grootste hit van Black Sabbath?
Black Night
Communication Breakdown
Paranoid
Sabbath Bloody Sabbath
onderwerpen
Levensliedcanon
Een volstrekt arbitraire mini-canon van het levenslied. Het levenslied wordt gezongen door artiesten uit de volkswijken. De teksten laten vaak niets aan de verbeelding over: in begrijpelijke taal wordt gezongen over het leven, met een lach en een traan.

Johnny Jordaan - Bij Ons In De Jordaan (1955)
Jan van Musscher wint in 1955 de talentenjacht De Beste Stem Van De Jordaan en daarmee lijkt zijn kostje gekocht. Johnny Jordaan heeft ook wel veel succes, maar ook vaak pech. Hij tobt met zijn gezondheid en met zijn homoseksualiteit en gaat meerdere keren failliet. Johnny Jordaan neemt in 1972 met een grote televisieshow afscheid van zijn publiek.

Zangeres Zonder Naam – Ach Vaderlief, Toe Drink Niet Meer (1959)
Met haar kenmerkende stem en een repertoire vol onvervalste smartlappen verdient Mary Servaes de titel Koningin van het Levenslied. Ach Vaderlief is exemplarisch voor haar werk: je kunt er op meedeinen, maar het is tegelijk een heel verdrietig lied. 

Johnny Hoes – Oh Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven (1961)
Johnny Hoes (de Koning van de Smartlap) schreef veel voor anderen, was de ontdekker van de Zangeres Zonder Naam en had een succesvolle studio. Maar zingen kon-ie ook. Zijn lijflied is 450.000 keer over de toonbank gegaan.

Corry Konings – Huilen Is Voor Jou Te laat (1970)
Pierre Kartner heeft vele artiesten in het zadel geholpen en ook Corry Konings heeft haar carrière aan Vader Abraham te danken. In 1970 koppelt Kartner het 19-jarige meisje aan De Rekels en schrijft Huilen Is Voor Jou Te Laat voor de groep, waarmee ze een onvoorstelbare 41 weken in de Top 40 staan.

Andre Hazes – De Vlieger (1977)
André Hazes is drie keer ontdekt voor hij doorbrak. De eerste keer in 1959, de tweede keer in 1976 en de derde keer in 1980. Elke periode brengt een single op, met wisselend succes. In 1976 is het Eenzame Kerst en in het kielzog daarvan De Vlieger. Twee hartverscheurende liederen die terecht tot het klassieke Hazes-repertoire worden gerekend.

Willy en Willeke Alberti – Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen (1983)
Prachtig duet van vader en dochter, waarbij de stem van vader net zo hoog is als die van dochter. De Alberti’s hebben grote successen gekend als soloartiesten, maar zijn in de jaren zestig vooral als duo populair, mede dankzij de televisieshow die ze samen presenteren.

Koos Alberts – Ik Verscheurde Je Foto (1984)
De eerste single van Koos Alberts en meteen zijn grootste hit. Het publiek heeft niet lang kunnen genieten van de souplesse van Alberts’ stem: drie jaar na zijn doorbraak krijgt de zanger een zwaar auto-ongeluk waardoor hij in een rolstoel belandt. Doordat hij nog maar één stemband heeft, klinkt hij lang niet meer zo goed als vroeger, maar zijn populariteit is nog altijd groot.

Jantje Smit – Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen (1997)
Dit liedje stamt uit de tijd dat Jan nog Jantje werd genoemd: hij was pas 11 jaar oud toen hij de harten stal van alle Nederlandse oma’s. Na het succes van deze single vertrekt Smit naar Duitsland, omdat hij daar als minderjarige wél mag werken. Hij is in 2001 de best verkopende act in het buitenland. In 2005 maakt hij een succesvolle comeback met meerdere hits en reallifesoaps. 

Marianne Weber – De Regenboog (1997)
In 2009 verkiezen bezoekers van de website Geschiedenis24 Marianne Weber als beste levensliedzanger, vóór André Hazes en de Zangeres Zonder Naam. Weber timmert al sinds begin jaren negentig aan de weg, maar het gaat pas echt hard als ze in 1997 een plaat opneemt met Frans Bauer. Single De Regenboog wordt een nummer 1-hit.

Frans Bauer – Heb Je Even Voor Mij (2003)
Dit is de grootste hit van Frans Bauer en dankzij het dansbare karakter ook geliefd in carnavalskringen. Aanvankelijk is het de b-kant van Eens Schijnt Voor Jou De Zon, maar die single kwam niet verder dan plaats 34 in de Nederlandse Top 40.
audio fragmenten
Johnny Jordaan - Bij Ons In De Jordaan
Zangeres Zonder Naam - Ach Vaderlief
Johhny Hoes - Och Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven
Corry Konings - Huilen Is Voor Jou Te Laat
André Hazes - De Vlieger
Willy & Willeke Alberti - Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen
Koos Alberts - Ik Verscheurde Je Foto
Jantje Smit - Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen
Marianne Weber - De Regenboog
Frans Bauer - Heb Je Even Voor Mij
Zangeres Zonder Naam Zangeres Zonder Naam
bekijk ook deze wijzers
over de CDR
50 jaar
In 2011 vierde de Centrale Discotheek Rotterdam haar vijftigste verjaardag. Deze webwijzer gaat over onze geschiedenis en mogelijkheden in woord, beeld en natuurlijk, geluid. 
wereld
Zigeunermuziek
Zigeunerjazz, brass bands, balkanbeats, gypsypunk: de laatste jaren weet zigeunermuziek in nieuwe vormen vele luisteraars te boeien. Traditionele stijlen blijven ook populair. Lees er over in deze webwijzer.