Voor wie was de Siegfried Idyll geschreven?
Voor Wagners zoon Siegfried.
Voor Wagners tweede vrouw Cosima.
Voor Wagners beschermheer koning Ludwig.
Voor Wagners minnares Mathilde.
onderwerpen
Luisterliedcanon
Een volstrekt arbitraire mini-canon van het luisterlied. Liederen waarin de (soms kritische) boodschap poëtisch wordt verwoord en de muzikale omlijsting niet te veel is opgetuigd. Luisterliederen hebben vaak hun oorsprong in het theater en komen daar ook het best tot hun recht.

Jules de Corte - Ik Zou Wel Eens Willen Weten (1956)
Het allerbekendste werk van de blinde dichter-componist. Het lied stelt de grote vragen des levens en antwoordt daar ook op. En dat alles in twee minuten. 

Ramses Shaffy – Stil In Amsterdam (1966)
Zoon van een Egyptische vader en een Poolse moeder, geboren in Frankrijk, opgegroeid in een Leids pleeggezin, maar toch vooral voor altijd verbonden aan Amsterdam. 

Herman van Veen –Suzanne (1969)
Veelzijdig en productief zijn twee termen die toepasselijk zijn bij Herman van Veen. Al sinds 1965 is hij onafgebroken aan het werk. Suzanne is een lied van Leonard Cohen en werd vertaald door Rob Chrispijn. 

Frans Halsema – Voor Haar (1977)
Halsema nam dit lied al in 1977 op, maar werd pas in 1994 als single uitgebracht. Als promotie van een verzamel-cd die tien jaar na Halsema’s dood werd uitgebracht. Voor Haar is vertaald uit het Engels door Michel van der Plas.

Bram Vermeulen - Rode Wijn (1988)
Bram Vermeulen vormde samen met Freek de Jonge het cabaretduo Neerlands Hoop. Na hun scheiding in 1980 gingen beiden doen waar ze het best in waren: Freek werd conferencier, Bram werd muzikant.

Frank Boeijen – Zeg Me Dat Het Niet Zo Is (1990)
In 1983 kwam de Frank Boeijen Groep voor het eerst in de top-40. Niet naar de wens van Frank Boeijen, die zijn muziek te serieus achtte voor de hitlijst. Zeg Me Dat Het Niet Zo Is is de laatste single van de Frank Boeijen Groep. In 1991 ging Boeijen solo verder en werd  een graag geziene gast in de theaters. 

Stef Bos – Is Dit Nu Later (1990)
Tekstueel gezien verwant aan de klassieker Mens Durf Te Leven: niet wachten tot het beter wordt, maar genieten van het hier en nu. Is Dit Nu Later was de eerste single van het gelijknamige album, waar ook de hit Papa op staat.

Acda en de Munnik – Als Het Vuur Gedoofd Is (1997)
Acda en De Munnik leerden elkaar kennen op de Amsterdamse Kleinkunstacademie. De liedjes uit het theaterprogramma dat ze na hun studie maakte, werden op cd uitgebracht. Het maakte van het kleinkunstduo popsterren. 

Maarten van Roozendaal – Red Mij Niet (2000)
Met dit lied won Maarten van Roozendaal in 2000 de Annie M.G. Schmidtprijs voor beste theaterlied. Toen hij zijn werk een keer aanduidde als liedjes, zei Bram Vermeulen tegen hem: “Maarten, wij zingen geen liedjes. Wij zingen liederen.” Waarvan akte.

Trijntje Oosterhuis – Ken Je Mij (2008)
Huub Oosterhuis schreef deze tekst, gebaseerd op Psalm 139, bij de geboorte van zijn dochter Trijntje. Zij voerde het in 2008 uit in de ‘kerk’ van haar vader, debatcentrum De Rode Hoed in Amsterdam.
audio fragmenten
Jules de Corte - Ik Zou Wel Eens Willen Weten
Ramses Shaffy - Stil In Amsterdam
Herman van Veen - Suzanne
Frans Halsema - Voor Haar
Bram Vermeulen - Rode Wijn
Frank Boeijen - Zeg Me Dat Het Niet Zo Is
Stef Bos - Is Dit Nu Later
Acda & De Munnik - Als Het Vuur Gedoofd Is
Maarten van Roozendaal - Red Mij Niet
Trijntje Oosterhuis - Ken Je Mij
Herman van Veen Herman van Veen
bekijk ook deze wijzers
populair
Blues
Het enige muziekgenre dat tevens een gemoedstoestand kan aangeven: de blues. Een webwijzer over ellende en de uitlaatklep daarvoor, van de meest elementaire vorm tot moderne bluesrock. 
populair
Country
Countrymuziek behoort in de Verenigde Staten tot de populairste muziekstijlen. Ook in Nederland is er veel belangstelling voor deze van oorsprong eenvoudige plattelandsmuziek.