De allereerste balletacademie werd opgericht in Frankrijk in:
1561
1661
1761
1861
onderwerpen
Moeder wil dansen: verzuiling en censuur
In het verzuilde Nederland van de jaren twintig en dertig is de geest kleiner dan in de beginjaren van het cabaret. De Nederlandstalige muziek uit die tijd is kuis en braaf en eigenlijk voornamelijk gericht op amusement.

Keurige fatsoenlijke Nederlanders
De jaren twintig en dertig zijn geen goede jaren voor het serieuze Nederlandstalige lied (liederen met kritische, gelaagde en/of geestige teksten). Na de dood van Jean-Louis Pisuisse in 1927 staat er geen nieuwe generatie cabaretiers op die zijn werk voortzet. Het nieuwe medium radio draait wel veel Nederlandstalige liedjes, maar alles dat enigszins ruikt naar belediging of immoraliteit wordt gecensureerd door de Radio-Omroep-Controle-Commissie. Die heeft de bevoegdheid om de vergunning van de artiest in te trekken. Volgens Simon Carmiggelt speelt deze ‘angst-om-den-brode een grote rol in de totale gezapigheid’.

Nederland vindt zichzelf niet belangrijk genoeg om zich te bemoeien met internationale politiek. Annie M.G. Schmidt zegt daar later over: ‘In de jaren dertig hadden we een valse bescheidenheid ten aanzien van het wereldgebeuren: We zitten hier in ons kamertje en kunnen ons beter nergens mee bemoeien. Alles ging buiten ons om. Een liedje op Hitler? Dat durfden wij niet, dat was niet gepast; wie waren we dan wel om op die wijze kritiek te laten horen? We bleven keurige, fatsoenlijke Nederlanders.’

Wie is Loesje
Het verzuilde Nederland van de jaren dertig heeft behoefte aan puur amusement en dat wordt dan ook veel aangeboden. Een lied als Wie Is Loesje van het Hilversumse dansorkestje The Ramblers is een prachtig voorbeeld van de braafheid die in die jaren normaal is. Andere mooie voorbeelden zijn Marjoleintje van The Skymasters, Zonnig Madeira van Eddie Christiani en Scheiden Doet Lijden van Willy Derby.

Louis Davids
Maar natuurlijk zijn er ook artiesten die zich niet vol overgave storten op het ‘veilige’ repertoire, maar de boel wat scherper verwoorden. De belangrijkste vertegenwoordiger daarvan is Louis Davids. Davids is van dezelfde generatie als Jean-Louis Pisuisse (geboren in 1883) en minstens zo veelzijdig. Hij is een begaafd conferencier, revueartiest en, samen met zijn zus Heintje, een populaire zanger. Zijn bekendste lied is De Kleine Man, waarin hij kritiek uit op de uitkeringen die de vele werkelozen in die tijd krijgen. En de kleine man (of: de hardwerkende Nederlander) maar betalen. Ook in andere liederen wordt de slechte economische situatie en de oorlogsdreiging behandeld, zei het in zeer bedekte termen. Maar niet alleen de onderwerpkeuze is opmerkelijk, vooral de literaire kwaliteit van Davids’ liedjes valt op: die teksten staan als een huis. Louis Davids schrijft veel zelf, maar het leeuwendeel van zijn teksten wordt gemaakt door Jacques van Tol. Ironisch genoeg wordt juist hij, die grote hits voor de joodse Louis Davids had geschreven, lid van de NSB. Van Tol heeft er voor gevangen gezeten na de oorlog en is lange tijd doodgezwegen, maar de kwaliteit van zijn teksten staat buiten kijf.
audio fragmenten
The Ramblers - Wie Is Loesje
The Skymasters - Marjoleintje
Eddie Christiani - Zonnig Madeira
Willy Derby - Scheiden Doet Lijden
Louis Davids - De Kleine Man
Louis Davids Louis Davids
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi staat op nummer één. Van geen enkele andere componist worden wereldwijd meer opera's geprogrammeerd. In 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat hij werd geboren.
klassiek
Frederic Chopin
Wie Chopin zegt, zegt piano. Zijn kunst was een mix van sensitiviteit, expressie en virtuositeit zoals die maar zelden geëvenaard is.