De muzikale term industrial werd geïntroduceerd door....
Nine Inch Nails
Throbbing Gristle
Cabaret Voltaire
Kid Baltan
onderwerpen
.....
Taal van mijn hart: introductie
In deze webwijzer geven we een overzicht van de Nederlandse liedcultuur. Maar wat is die liedcultuur? Eigenlijk natuurlijk iedereen die zich van het Nederlands bedient, vanuit welk genre dan ook. Om deze webwijzer vooral overzichtelijk te houden, focussen we ons op drie genres: het traditionele volkslied, het levenslied en het luisterlied.

Het traditionele lied
Volkskundige Ate Doornbosch heeft praktisch zijn hele leven aan onderzoek naar het traditionele volkslied gewijd. Gewapend met een bandrecorder doorkruist hij Nederland om de liedcultuur in kaart te brengen. Hij registreert liederen die van generatie op generatie zijn doorgegeven, sommige al sinds de middeleeuwen. Door de komst van film en radio in de eerste helft van de twintigste eeuw komt de vermenging van muzikale genres in een stroomversnelling en is het traditionele lied ten dode opgeschreven. Doornbosch heeft duizenden liederen gered van de vergetelheid. 

Het levenslied
Het levenslied en het luisterlied hebben allebei hun wortels in het theater. Vanaf de vroege twintigste eeuw doet het cabaret in Nederland zijn intrede. De liederen die worden gezongen zijn bedoeld om mensen een spiegel voor te houden. Cabaretpionier Jean-Louis Pisuisse verzint een term voor dit soort liederen: levensliederen. Het cabaret sterft tegelijk met Pisuisse in 1927. In de decennia die volgen is er van scherpe, satirische, kritische, bespiegelende liederen nauwelijks sprake meer. De term levenslied raakt in de vergetelheid en duikt pas in de jaren vijftig weer op, maar nu als aanduiding van muziek van de gewone man. Liederen in eenvoudige taal, gezongen door volkse zangers. Willy Alberti en Johhny Jordaan geven de term levenslied zijn definitieve betekenis.

Het luisterlied
In de jaren zestig krijgt het cabaret zoals de pioniers het ooit bedachten een nieuwe impuls. In de strijd tegen vervlakking ontstaan er cabaretgroepjes die het ingedutte Nederland flink wakker schudden. Vanuit die groepen zijn er cabaretiers die zich uitsluitend gaan richten op de muziek. Gaandeweg ontstaat een stroming van literaire theaterliederen die we nu het label luisterlied meegeven.

Liefhebbers van onze prachtige taal: pak onze hand laat u leiden door het kleurrijke en diverse landschap van de Nederlandstalige muziek.
audio fragmenten
Een Muzikant Die Zat Voor 't Venster
Jean-Louis Pisuisse - M'n Eerste
Willy Alberti - De Glimlach Van Een Kind
Bram Vermeulen - De Steen
Doorbosch conserveerde duizenden liedjes Doorbosch conserveerde duizenden liedjes
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Opera in de 20e eeuw
De operageschiedenis van de twintigste eeuw, aan de hand van tien opera’s en een zevendelige cyclus.
jazz
Jazz deel 2 - Van jazzfunk tot nu-jazz

Jazzfunk, fusion, acid jazz, jazzdance en nu jazz: vanaf de jaren zestig kreeg de jazzboom allerlei nieuwe scheuten. Lees in deze webwijzer alles over jazz van 1970 tot nu.