Welke muzikant had veel invloed op jazz fusion?
Miles Davis
John Coltrane
Roy Ayers
Chet Baker
onderwerpen
.....
Taal van mijn hart: introductie
In deze webwijzer geven we een overzicht van de Nederlandse liedcultuur. Maar wat is die liedcultuur? Eigenlijk natuurlijk iedereen die zich van het Nederlands bedient, vanuit welk genre dan ook. Om deze webwijzer vooral overzichtelijk te houden, focussen we ons op drie genres: het traditionele volkslied, het levenslied en het luisterlied.

Het traditionele lied
Volkskundige Ate Doornbosch heeft praktisch zijn hele leven aan onderzoek naar het traditionele volkslied gewijd. Gewapend met een bandrecorder doorkruist hij Nederland om de liedcultuur in kaart te brengen. Hij registreert liederen die van generatie op generatie zijn doorgegeven, sommige al sinds de middeleeuwen. Door de komst van film en radio in de eerste helft van de twintigste eeuw komt de vermenging van muzikale genres in een stroomversnelling en is het traditionele lied ten dode opgeschreven. Doornbosch heeft duizenden liederen gered van de vergetelheid. 

Het levenslied
Het levenslied en het luisterlied hebben allebei hun wortels in het theater. Vanaf de vroege twintigste eeuw doet het cabaret in Nederland zijn intrede. De liederen die worden gezongen zijn bedoeld om mensen een spiegel voor te houden. Cabaretpionier Jean-Louis Pisuisse verzint een term voor dit soort liederen: levensliederen. Het cabaret sterft tegelijk met Pisuisse in 1927. In de decennia die volgen is er van scherpe, satirische, kritische, bespiegelende liederen nauwelijks sprake meer. De term levenslied raakt in de vergetelheid en duikt pas in de jaren vijftig weer op, maar nu als aanduiding van muziek van de gewone man. Liederen in eenvoudige taal, gezongen door volkse zangers. Willy Alberti en Johhny Jordaan geven de term levenslied zijn definitieve betekenis.

Het luisterlied
In de jaren zestig krijgt het cabaret zoals de pioniers het ooit bedachten een nieuwe impuls. In de strijd tegen vervlakking ontstaan er cabaretgroepjes die het ingedutte Nederland flink wakker schudden. Vanuit die groepen zijn er cabaretiers die zich uitsluitend gaan richten op de muziek. Gaandeweg ontstaat een stroming van literaire theaterliederen die we nu het label luisterlied meegeven.

Liefhebbers van onze prachtige taal: pak onze hand laat u leiden door het kleurrijke en diverse landschap van de Nederlandstalige muziek.
audio fragmenten
Een Muzikant Die Zat Voor 't Venster
Jean-Louis Pisuisse - M'n Eerste
Willy Alberti - De Glimlach Van Een Kind
Bram Vermeulen - De Steen
Doorbosch conserveerde duizenden liedjes Doorbosch conserveerde duizenden liedjes
bekijk ook deze wijzers
populair
Soul
Soul is misschien wel het grootste geschenk dat de zwarte Amerikanen gaven aan de rest van de wereld. Deze webwijzer vertelt hoe deze muziek ontstond en hoe groot de invloed van soul was op andere muziek.
wereld
Brazilië
Brazilië is het land van samba, maar er is nog zoveel meer. In deze webwijzer leest u over de meest uiteenlopende muziek: van choro en frevo naar bossa nova. forró, baile funk en sertanejo.