Wanneer begon het cabaret in Nederland?
Aan het eind van de 18e eeuw
Aan het eind van de 19e eeuw
In 1927
In 1960
onderwerpen
New age muziek
Zou het komen door onze steeds complexer wordende maatschappij, het proces van globalisering, de expansie van internet en andere sociale media? We worden overspoeld door informatie op cognitief en materialistisch niveau, waarbij ons de illusie voorgeschoteld wordt dat alles mogelijk en ‘maakbaar’ is. Maar als je daardoor te hoge verwachtingen hebt van jezelf, anderen en de maatschappij kan dit leiden tot chronische ontevredenheid en stress.

In deze hectische tijden verlangen veel mensen naar een moment van rust. Bijvoorbeeld door de schoenen uit te doen en bij gedimd (kaars)licht, liggend op de bank, met de ogen dicht te luisteren naar rustgevende muziek. Verzamelalbums met titels als ‘relax’, ‘chill out’ en ‘lounge’ komen aan die behoefte tegemoet met vredige sfeermuziek, cocktailmuziek of muzak.

Componisten van new age muziek hebben echter een hoger doel dan de luisteraar alleen rust en ontspanning geven. Ze willen met hun muziek een verrijkende en inspirerende ervaring meegeven op emotioneel, psychisch en spiritueel gebied. New age muziek kan ruimte scheppen aan de innerlijke stem of hogere natuur en daarmee de luisteraar in vrede en harmonie brengen met zichzelf en zijn omgeving.

Om die ervaring te bewerkstelligen kan vrijelijk geput worden uit allerlei muziektradities en instrumenten. New age muziek is dan ook een vergaarbak voor uiteenlopende, meestal instrumentale, muziekstijlen. Van klassiek tot rockmuziek, jazz tot meditatiemuziek, westerse tot oosterse muziek en invloeden uit ambient, space, elektronische en minimal music. De synthesizer was en is een ideaal instrument voor het verklanken van new age muziek en wordt ook wel gecombineerd met diverse akoestische instrumenten.

Om bij de luisteraar een gevoel van inspiratie, positivisme en vrede op te roepen mag de muziek niet te complex zijn: eenvoudige harmonieuze samenklanken en mooie melodieën kabbelen voort in een laag, rustig tempo. De lange duur van een muziekstuk, de vele herhalingen, vaak gecombineerd met een liggende bastoon (bourdon)  brengen de geest in de gewenste toestand.

Hoewel rubricering van de diverse new age muziek eigenlijk een bijna onmogelijke opgave is, maken we in deze muziekwebwijzer voor het gemak onderscheid tussen ontspanningsmuziek, healing muziek, meditatieve muziek en vocale new age en wereldmuziek. Eigenlijk zijn ook deze scheidslijnen arbitrair, omdat wat de ene mens als pure ontspanningsmuziek beschouwd door een ander als helend ervaren wordt of gebruikt wordt voor meditatie.
audio fragmenten
Relaxing music for cats and their owners
Steven Halpern - Your best music for sleep
Erik Berglund - Harp music for children
Gandalf - Lotus Land
Guna Sangah - Music for biodance
Vlinder Vlinder
Zeven wijzen van het bamboebos Zeven wijzen van het bamboebos
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Opera
Opera’s kunnen heftige emoties oproepen, zodanig zelfs dat ze revoluties teweeg hebben gebracht. Lees hier meer over de meesterwerken en over de geschiedenis van het genre tot aan de twintigste eeuw.
populair
Nederlandstalige muziek
Webwijzer over het Nederlandstalige lied. Van middeleeuwse volksliedjes tot moderne hits, van satirisch cabaret tot licht amusement en van serieuze poezie tot meezing-refreintjes.