Welke term wordt soms als alternatief gebruikt voor new wave?
Punk
Heavy Metal
Grunge
Post-Punk
onderwerpen
Stil: Ontspanningsmuziek
In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw kregen veel musici uit de ‘gewone’ pop- en rockwereld de behoefte om naast de vaak energieke muziek voor hun pop/rockband ook relaxte ‘feel good’ muziek te spelen waarmee zij (en de luisteraar) tot rust konden komen. Het resultaat is vaak harmonieuze en positieve muziek die nog wel energiek genoeg klinkt om wakker en beweeglijk te blijven.

De Duitse bands Popol Vuh (met Florian Fricke) en Tangerine Dream (met Edgar Froese) worden met hun elektronische ‘kosmische muziek’ beschouwd als de grondleggers van new age muziek.  In de jaren zeventig ontstaat het elektronische klankenpalet van een nieuw genre, ‘ambient’ met artiesten als Brian Eno, Harold Budd en Robert Fripp. Mike Oldfield’s album Tubular Bells (1973), geïnspireerd door minimal music-componisten werd een klassieker. Ook de instrumentale synthesizer-(film)muziek van Vangelis en Jean-Michel Jarre heeft toekomstige new age-componisten beïnvloed.

Vanaf de jaren tachtig-negentig van de twintigste eeuw raakt de uit de familieband Clannad afkomstige Enya in new age-kringen geliefd om haar sferische Keltische muziek. En ook gelijksoortige projecten als Enigma (Michael Cretu), Era (Eric Lévi) en Adiemus (Karl Jenkins) duiken op in de popscene, artiesten die een mysterieuze new age sfeer combineren met ambient en dance.

Veel musici die zichzelf wel officieel onder new age scharen, hangen hun harmonieuze en dromerige muziek vaak op aan een bepaald thema dat tot de verbeelding spreekt. Naast de kosmos en de natuur zijn ook oude legenden en beschavingen favoriet, zoals de Peruaanse Inca-cultuur, Keltische cultuur en het oude Egypte.

Het continent Azië vormt ook een grote inspiratiebron voor veel new age-componisten, met de religies en  en haar vele spirituele trainingsvormen als , en . De uit Japan afkomstige Kitaro componeert al sinds de jaren zeventig synthesizer (film)muziek over Japan en de legendarische 

Een mooi voorbeeld van de brede interesse van new age componisten is Medwyn Goodall. Deze overproductieve Engelse componist en multi-instrumentalist maakte albums over oude culturen als de Nazca- en Egyptische cultuur, de Druiden, de Arthur-legende, het  en natuurelementen als de aarde, zee en dolfijnen.
audio fragmenten
Popol Vuh - Hosianna mantra
Mike Oldfield - Tubular Bells
Enya - Caribbean blue
Kitaro - Silk road theme
Medwyn Goodall - Great Spirit
Piramides van Gizeh - Thomas Seddon Piramides van Gizeh - Thomas Seddon
Neulich im Atlantik - Susanne Praetorius Neulich im Atlantik - Susanne Praetorius
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht II
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te beginnen? Hier laten wij u kennismaken met muziek uit de romantiek en de 20ste eeuw.
populair
Elektronische muziek in vogelvlucht
Elektronische muziek bestaat nog maar kort. In slechts een aantal decennia zijn er echter veel elektronische genres ontstaan die behoorlijk uiteenlopen. Van musique concrête tot aan dubstep!