Een cantor is:
Een muziekstuk
Zanger die leiding had over de kerkmuziek.
Dirigent in dienst van het hof.
Hoofdmelodie in een muziekstuk.
onderwerpen
Stil: Ontspanningsmuziek
In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw kregen veel musici uit de ‘gewone’ pop- en rockwereld de behoefte om naast de vaak energieke muziek voor hun pop/rockband ook relaxte ‘feel good’ muziek te spelen waarmee zij (en de luisteraar) tot rust konden komen. Het resultaat is vaak harmonieuze en positieve muziek die nog wel energiek genoeg klinkt om wakker en beweeglijk te blijven.

De Duitse bands Popol Vuh (met Florian Fricke) en Tangerine Dream (met Edgar Froese) worden met hun elektronische ‘kosmische muziek’ beschouwd als de grondleggers van new age muziek.  In de jaren zeventig ontstaat het elektronische klankenpalet van een nieuw genre, ‘ambient’ met artiesten als Brian Eno, Harold Budd en Robert Fripp. Mike Oldfield’s album Tubular Bells (1973), geïnspireerd door minimal music-componisten werd een klassieker. Ook de instrumentale synthesizer-(film)muziek van Vangelis en Jean-Michel Jarre heeft toekomstige new age-componisten beïnvloed.

Vanaf de jaren tachtig-negentig van de twintigste eeuw raakt de uit de familieband Clannad afkomstige Enya in new age-kringen geliefd om haar sferische Keltische muziek. En ook gelijksoortige projecten als Enigma (Michael Cretu), Era (Eric Lévi) en Adiemus (Karl Jenkins) duiken op in de popscene, artiesten die een mysterieuze new age sfeer combineren met ambient en dance.

Veel musici die zichzelf wel officieel onder new age scharen, hangen hun harmonieuze en dromerige muziek vaak op aan een bepaald thema dat tot de verbeelding spreekt. Naast de kosmos en de natuur zijn ook oude legenden en beschavingen favoriet, zoals de Peruaanse Inca-cultuur, Keltische cultuur en het oude Egypte.

Het continent Azië vormt ook een grote inspiratiebron voor veel new age-componisten, met de religies en  en haar vele spirituele trainingsvormen als , en . De uit Japan afkomstige Kitaro componeert al sinds de jaren zeventig synthesizer (film)muziek over Japan en de legendarische 

Een mooi voorbeeld van de brede interesse van new age componisten is Medwyn Goodall. Deze overproductieve Engelse componist en multi-instrumentalist maakte albums over oude culturen als de Nazca- en Egyptische cultuur, de Druiden, de Arthur-legende, het  en natuurelementen als de aarde, zee en dolfijnen.
audio fragmenten
Popol Vuh - Hosianna mantra
Mike Oldfield - Tubular Bells
Enya - Caribbean blue
Kitaro - Silk road theme
Medwyn Goodall - Great Spirit
Piramides van Gizeh - Thomas Seddon Piramides van Gizeh - Thomas Seddon
Neulich im Atlantik - Susanne Praetorius Neulich im Atlantik - Susanne Praetorius
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Opera
Opera’s kunnen heftige emoties oproepen, zodanig zelfs dat ze revoluties teweeg hebben gebracht. Lees hier meer over de meesterwerken en over de geschiedenis van het genre tot aan de twintigste eeuw.
wereld
Brazilië
Brazilië is het land van samba, maar er is nog zoveel meer. In deze webwijzer leest u over de meest uiteenlopende muziek: van choro en frevo naar bossa nova. forró, baile funk en sertanejo.