Een elektronische toon wordt vaak voortgebracht door middel van een...
Perforator
Oscillator
Oscilloscoop
Klavier
onderwerpen
Stiller: Healingmuziek
Al in oude culturen geloofde men dat muziek een helende kracht kon hebben. Dit werd niet alleen bij primitieve niet-westerse volken als vanzelfsprekend beschouwd, maar ook in het Westen, van de Griekse en Romeinse Oudheid tot de Renaissance. Muziek zou door haar frequenties en samenklanken een weerspiegeling zijn van de kosmos, in haar goddelijke en aardse dimensies. Jonathan Goldman en geluidstherapeute Chantal Füssler zijn overtuigd van de transformerende kracht van geluidsvibraties en laten het ontvankelijke lichaam resoneren op specifieke frequenties en .

In new age muziek zijn bepaalde albums specifiek gericht op een bepaalde alternatieve genezingsmethode. Uit Azië komt het geloof dat de mens naast het fysieke lichaam ook een niet-zichtbaar energetisch lichaam bezit, die zorgt voor de stroming van levensenergieën naar het fysieke lichaam. Een verstoring of onbalans in die stroom zou ziekte kunnen veroorzaken. Daarom behandelt de Indiase cultuur via yogameditatie de , specifieke cirkelvormige energiepunten in je lichaam. En de Japanner Mikao Usui ontwikkelde de reiki-methode, een therapie waarbij via handoplegging de universele levensenergie van een mens weer beter gaat stromen. Door te luisteren naar helende muziek zouden blokkades in het energieveld van de mens kunnen worden opgeheven.

Officiële healingmuziek klinkt meestal in een lager tempo dan ontspanningsmuziek. De muziekstijl is warm, romantisch en teder. Het is de bedoeling dat de luisteraar op deze muziek helemaal kan wegzinken in een volledig ontspannen droomtoestand, waar niet de ratio maar het gevoel centraal staat. Door de denkende geest uit te schakelen kan de mens op gevoels- en zielsniveau aangeraakt worden en ontvankelijk worden voor heling. Sommige new age-componisten geloven dat natuurgeluiden (kabbelend water, zingende vogels, dolfijnengeluiden) een helende werking hebben. Anderen brengen de luisteraars in hogere sferen door te refereren aan (de helende kracht van) engelen.

In de jaren zeventig was Steven Halpern een van de eerste die expliciet de helende kracht van muziek benadrukte. Naast meer algemene relaxerende albums zijn sommige gericht op heling van specifieke situaties, bijvoorbeeld het verbeteren van je slaappatroon of je studieprestaties. 
audio fragmenten
Chantal Füssler Project - Planet Healing Voices
Jonathan Goldman - Frequencies : Sounds of healing
Frank Lorentzen - Chakra music
Kamal - Reiki : Whale dreaming
Mike Rowland & Christa Michell - Dolphin music for the inner child
Aeoliah - The liquid light of healing
Chakra's Chakra's
Angel of the birds - Franz Dvorak Angel of the birds - Franz Dvorak
bekijk ook deze wijzers
populair
Alternative
Alternative is een grabbelbak vol met verrassingen voor iedereen die niet van standaard popmuziek houdt. Lees hier alles over deze muziekstroming.
populair
Blues
Het enige muziekgenre dat tevens een gemoedstoestand kan aangeven: de blues. Een webwijzer over ellende en de uitlaatklep daarvoor, van de meest elementaire vorm tot moderne bluesrock.