Voor wie was de Siegfried Idyll geschreven?
Voor Wagners zoon Siegfried.
Voor Wagners tweede vrouw Cosima.
Voor Wagners beschermheer koning Ludwig.
Voor Wagners minnares Mathilde.
onderwerpen
Stilst: Meditatieve muziek en beweging
Eigenlijk is meditatieve muziek hetzelfde als helende muziek, maar dan in een allerlaagst tempo en met veel ruimte voor stilte. De bedoeling is om door middel van klanken in een diepe ruststand te komen. Het zuivere geluid van Tibetaanse en kristallen klankschalen kan hierbij helpen. Zie de albums van Klaus Wiese, Danny Becher,  Rainer Tillmann en Trisha Devney.

Verder zijn er nog geleide meditatie-albums, die bedoeld zijn als hulp bij mediteren of bij therapie. Tegenwoordig doen veel mensen aan zen-beoefening of mindfulness-training, een uit het boeddhisme stammende meditatietechniek van aandachtig gewaar-zijn dat je helpt bewust te worden van je automatische reacties op prikkels van buitenaf en ook hoe je over jezelf denkt (je zelfbeeld). Op de muziekloze albums van Josette van Leeuwen worden mensen al pratend begeleid in aandachttraining en yoga meditaties. Thea Hoogduin bracht albums uit met een cursus Intuïtieve Ontwikkeling en Philip Permutt geeft in het Engels een workshop Reiki.

Er zijn psychotherapeuten en hypnotherapeuten die via begeleidde sessies mensen willen helpen af te komen van slaapproblemen, faalangst, depressie of roken. Het is goed om hierin een gezonde dosis scepsis te hebben en niet zomaar alles te geloven!

Mocht stilzitten op een meditatiemat niet echt je ding zijn, dan kun je ook via lichaamsbeweging jezelf spiritueel verder ontwikkelen. De Amerikaanse filosofische danseres en theatermaker Gabrielle Roth ontwikkelde bijvoorbeeld de dansmethode Vijf Ritmes, een bewegingsmeditatie en vrije dansvorm. De vijf ritmes vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stilte vormen samen een golvende beweging.

Ook biodanza wordt steeds populairder in Nederland, een combinatie van muziek, bewegen, contact maken en ervaren. Deze door de Chileense psycholoog, antropoloog en kunstenaar Rolando Toro Araneda ontwikkelde danservaring nodigt uit om intens te genieten van het moment.

De Engelse multi-instrumentalist James Asher is bovenal een drummer. De albums waarin hij stevige percussie centraal stelt, nodigen dan uit tot uitbundige en extatische dans!
audio fragmenten
Rainer Tillmann - Kristal & klank
Klaus Wiese - Uranus : Tibetan Singing Bowls
Josette van Leeuwen - Aandachttraining
Ad Visser - Brainsession 2
Gabrielle Roth - Tribe
James Asher - Feet in the soil
Ontluikende Lotus Ontluikende Lotus
Mandala Mandala
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te  beginnen? Hier helpen wij u verder.
jazz
Jazz deel 2 - Van jazzfunk tot nu-jazz

Jazzfunk, fusion, acid jazz, jazzdance en nu jazz: vanaf de jaren zestig kreeg de jazzboom allerlei nieuwe scheuten. Lees in deze webwijzer alles over jazz van 1970 tot nu.