Wanneer begon het cabaret in Nederland?
Aan het eind van de 18e eeuw
Aan het eind van de 19e eeuw
In 1927
In 1960
onderwerpen
Stilst: Meditatieve muziek en beweging
Eigenlijk is meditatieve muziek hetzelfde als helende muziek, maar dan in een allerlaagst tempo en met veel ruimte voor stilte. De bedoeling is om door middel van klanken in een diepe ruststand te komen. Het zuivere geluid van Tibetaanse en kristallen klankschalen kan hierbij helpen. Zie de albums van Klaus Wiese, Danny Becher,  Rainer Tillmann en Trisha Devney.

Verder zijn er nog geleide meditatie-albums, die bedoeld zijn als hulp bij mediteren of bij therapie. Tegenwoordig doen veel mensen aan zen-beoefening of mindfulness-training, een uit het boeddhisme stammende meditatietechniek van aandachtig gewaar-zijn dat je helpt bewust te worden van je automatische reacties op prikkels van buitenaf en ook hoe je over jezelf denkt (je zelfbeeld). Op de muziekloze albums van Josette van Leeuwen worden mensen al pratend begeleid in aandachttraining en yoga meditaties. Thea Hoogduin bracht albums uit met een cursus Intuïtieve Ontwikkeling en Philip Permutt geeft in het Engels een workshop Reiki.

Er zijn psychotherapeuten en hypnotherapeuten die via begeleidde sessies mensen willen helpen af te komen van slaapproblemen, faalangst, depressie of roken. Het is goed om hierin een gezonde dosis scepsis te hebben en niet zomaar alles te geloven!

Mocht stilzitten op een meditatiemat niet echt je ding zijn, dan kun je ook via lichaamsbeweging jezelf spiritueel verder ontwikkelen. De Amerikaanse filosofische danseres en theatermaker Gabrielle Roth ontwikkelde bijvoorbeeld de dansmethode Vijf Ritmes, een bewegingsmeditatie en vrije dansvorm. De vijf ritmes vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stilte vormen samen een golvende beweging.

Ook biodanza wordt steeds populairder in Nederland, een combinatie van muziek, bewegen, contact maken en ervaren. Deze door de Chileense psycholoog, antropoloog en kunstenaar Rolando Toro Araneda ontwikkelde danservaring nodigt uit om intens te genieten van het moment.

De Engelse multi-instrumentalist James Asher is bovenal een drummer. De albums waarin hij stevige percussie centraal stelt, nodigen dan uit tot uitbundige en extatische dans!
audio fragmenten
Rainer Tillmann - Kristal & klank
Klaus Wiese - Uranus : Tibetan Singing Bowls
Josette van Leeuwen - Aandachttraining
Ad Visser - Brainsession 2
Gabrielle Roth - Tribe
James Asher - Feet in the soil
Ontluikende Lotus Ontluikende Lotus
Mandala Mandala
bekijk ook deze wijzers
populair
Alternative
Alternative is een grabbelbak vol met verrassingen voor iedereen die niet van standaard popmuziek houdt. Lees hier alles over deze muziekstroming.
populair
Soul
Soul is misschien wel het grootste geschenk dat de zwarte Amerikanen gaven aan de rest van de wereld. Deze webwijzer vertelt hoe deze muziek ontstond en hoe groot de invloed van soul was op andere muziek.