Wat was de titel van de grootste hit van Black Sabbath?
Black Night
Communication Breakdown
Paranoid
Sabbath Bloody Sabbath
onderwerpen
Wereldmuziek en new age vocaal
Naast een interesse in oude mythen en verdwenen culturen tonen veel new age musici een interesse in nog levende authentieke volken die geloven in bovennatuurlijke wezens en krachten en zich nauw verbonden voelen met de natuur. In hun muziek nemen ze elementen over uit ondermeer het , van de Aboriginals uit Australië en Amerikaanse Indianen.

Een prachtig album in sjamanistische sferen is Shamanic Dream van Anugama, waarin onder andere de helende klanken van de  gebruikt worden. De Amerikaanse fluitiste Marina Raye gebruikt handgemaakte Indiaanse ‘native flutes’ voor haar helende muziek. 

Vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw vertrokken veel westerlingen naar India en verbleven daar in , religieuze gemeenschappen waar ze kennismaakten met klassieke Indiase muziek en het gedachtegoed van spirituele leermeesters als Baghwan (later Osho genaamd). De  Duitse multi-instrumentalist Deuter leerde daar de Indiase sitar bespelen en componeerde onder andere een serie albums met begeleidingsmuziek voor actieve Osho-meditaties.

De weinige vocale muziek die valt onder het genre new age is vaak afkomstig van wereldmuziek uit India. De Duitse zangeres Deva Premal en Britse musicus Miten ontmoetten elkaar in Osho’s ashram en vormen sindsdien privé en muzikaal een duo. Premal ontpopte zich tot een van de bekendste zangeressen van Sanskrit , Indiase gedichten en gebeden.

De Amerikaanse vredesactiviste Snatam Kaur is opgegroeid in een gezin die het  aanhangt. Zij zingt kirtan-muziek, Indiase devotionele muziek. Ook de Amerikaanse ‘yoga rockstar’ Krishna Das en psycholoog Henry Marshall zingen kirtan, maar dan de hindoeïstische variant; een call & response-vorm met voorzanger en groepszang.

En toch, na al dit zwerven naar verre werelddelen en verwante godsdiensten blijkt ook in onze eigen westerse cultuur verstillende devotionele muziek te vinden. Bezoek een christelijk klooster, luister naar de serene zang van nonnen en monniken. En wordt stil…
audio fragmenten
Anugama - Shamanic Dream II
Deva Premal - Dakshina
Snatam Kaur - Anand
Krishna Das - Breath of the Heart
Susan Lincoln - Karitas
The harvest song - Eanger Irving Couse The harvest song - Eanger Irving Couse
Kirtan in India Kirtan in India
bekijk ook deze wijzers
populair
Hardrock Metal

Ruige gitaren, beukende drums en een schreeuwende zanger. Zo stellen veel mensen zich heavy metal voor. Deels klopt dat beeld ook wel, maar metal is veel meer dan dat.

populair
Blues
Het enige muziekgenre dat tevens een gemoedstoestand kan aangeven: de blues. Een webwijzer over ellende en de uitlaatklep daarvoor, van de meest elementaire vorm tot moderne bluesrock.