Hieronder zie je rockabilly-artiesten. Welke naam hoort hier niet bij?
Bob Wills
Elvis Presley
Johnny Cash
Roy Orbison
onderwerpen
Zimmermann: Die Soldaten
Dat oorlogsgeweld van alle tijden is, laat Bernd Alois Zimmermann horen in zijn magnum opus, Die Soldaten. Deze opera is één van de belangrijkste theaterwerken van na de Tweede Wereldoorlog en wie hem ooit live heeft meegemaakt begrijpt precies waarom. Als weinig andere componisten weet Zimmermann de luisteraar en kijker meteen bij zijn nekvel te grijpen om te tonen wat er aan schort in onze wereld.

De openingsminuten klinken bijna als heavy metal ‘avant la lettre’: het enorme orkest zorgt voor een schokkende klankexplosie die maar gaandeweg uitdunt, voordat een trompet de militaristische sfeer zet.

Het verhaal, gebaseerd op het achttiende eeuwse Die Soldaten van Jakob Lenz, draait om de mooie Marie, die verloofd is met een koopman. Als de legerofficier Desportes echter ook een oogje op haar laat vallen, ziet haar vader dat eigenlijk wel voor zich: hij probeert haar te overtuigen dat een huwelijk met een officier toch veel beter voor haar is. Helaas is die officier al snel verveeld met Marie, en schuift haar door naar een kapitein. Dit patroon gaat zo maar door, en Marie gaat als een speelbal van de ene soldaat naar de ander. Na voortdurend emotioneel en lichamelijk misbruik raakt Marie compleet aan lager wal. Als ze uiteindelijk als arme sloeber op straat om geld smeekt, blijkt een passant haar vader te zijn die haar niet meer herkent.

Van zulk machtsmisbruik is onze geschiedenis doorspekt, daarvan was Zimmermann overtuigd. Andersom is Die Soldaten doorspekt van geschiedenis, doordat de componist muziekstijlen uit alle tijden hanteert. In de ouverture zit een gregoriaanse melodie verstopt, elders duikt een swingend jazzcombo op, de zangers moeten in verschillende stijlen zingen, enzovoort… tegelijkertijd is de muziek door een hypermoderne gestructureerd. Alles bijeen is Die Soldaten een van de meest complexe en veeleisende opera’s die ooit is geschreven – niet alleen voor de uitvoerenden maar ook voor de luisteraar. (TC)
audio fragmenten
De spectaculaire ouverture van Die Soldaten
Marcherende soldaten Marcherende soldaten
bekijk ook deze wijzers
populair
Nederlandstalige muziek
Webwijzer over het Nederlandstalige lied. Van middeleeuwse volksliedjes tot moderne hits, van satirisch cabaret tot licht amusement en van serieuze poezie tot meezing-refreintjes.
klassiek
Ballet 1900-2000
Het ballet kent een rijke geschiedenis. Veel belangrijke componisten hebben zich met het genre beziggehouden. In deze webwijzer leest u alles over de ontwikkeling van het ballet in de twintigste eeuw.