Welke term wordt soms als alternatief gebruikt voor new wave?
Punk
Heavy Metal
Grunge
Post-Punk
onderwerpen
Bestel mar: elk dorp een festival
Elke (middel)grote gemeente organiseert tegenwoordig wel zijn eigen festival, dat bij voorkeur in de lente of zomer wordt gehouden. Meestal zijn een paar grote nationale artiesten voldoende om een flink aantal bezoekers op de been te brengen. Daarnaast is er ook vaak ruimte voor lokaal talent. Behalve de Bevrijdingsfestivals zijn Wantijpop (Dordrecht), Appelpop (Tiel), Paaspop (Schijndel) en Bospop (Weert) goede voorbeelden van lokale initiatieven die uitgroeien tot populaire evenementen. En zo kan het dus zijn, dat het voormalige buurtfeest Bospop in 2011 Joe Cocker boekte. Inderdaad, een Woodstock-veteraan: een mooie illustratie belichaming van de globale verspreiding van het festivalgevoel.

Het succes van de popfestivals slaat over op andere muziekgenres. Den Haag heeft sinds 1976 het North Sea Jazz Festival in huis, dat met de jaren steeds inniger tegen de pop aanschurkt. In 2006 verhuist het festival naar de Rotterdamse Ahoy’. Tegenwoordig speelt ongeveer de helft van de artiesten geen jazz meer. Vooral genres als soul, funk, latin en Afrikaanse muziek komen aan bod op North Sea. Alle grote namen uit de jazz (Miles Davis, Dizzy Gillespie, Oscar Peterson) en daarbuiten (Fats Domino, James Brown, Stevie Wonder, B.B. King) speelden op het festival. Het Amsterdamse Drum Rhythm Festival (1991-2002) en The Hague Jazz (eerste editie 2006) kozen voor een soortgelijke aanpak.

Vanaf de jaren tachtig richten steeds meer muziekfestivals zich op één specifiek genre. In navolging van het Engelse WOMAD Festival, komen er ook Nederlandse festivals met wereldmuziek als specialiteit. Voorbeelden zijn het Rotterdamse Dunya Festival (eerste editie in 1977), Music Meeting in Nijmegen (sinds 1985) en het Tilburgse Festival Mundial (sinds 1987). Reggaefans hebben het Reggae Sunsplash Festival en Pinkpop boekt in de jaren tachtig elk jaar steevast één reggae-act (Peter Tosh, UB40, Steel Pulse en, ietwat omstreden, ook Doe Maar).

Metalfans bezoeken het hardrockfestival Dynamo Open Air. In 1986 begint het festival op de bescheiden parkeerplaats voor de Eindhovense hardrockclub Dynamo. Amper tien jaar later, in 1995, trekt het festival meer dan 100.000 bezoekers. In het spoor van Dynamo doen een aantal andere hardrockfestivals het ook goed, zoals het Friese Wâldrock (1988-2009) en de Graspop Metal Meeting (sinds 1986, vanaf 1996 een puur metalfestival) in het Vlaamse dorp Dessel. Voor oudere jongeren zijn er de festivals Bospop (Weert) en Pinkpop Classic (Landgraaf) die blues en rock programmeren.

Naast de reguliere popfestivals kwam er, begin jaren negentig, een clandestien circuit van raves. Jongeren dansten nachtenlang midden in de natuur of in oude fabriekshallen op nieuwe, elektronische muziek: house. Tegen dit decor ontstaan aan het begin van de jaren negentig de eerste Nederlandse dancefestivals. Bekende namen zijn en Mystery Land (1993), het Awakenings Festival en Dance Valley (vanaf 1995), de laatste twee beide in Spaarnwoude.

Het Rotterdamse festival Metropolis heeft als slogan ‘new music first’ en richt zich op onbekende acts. Ondanks het feit dat Metropolis vooral beginnende artiesten boekt, speelden ook hier grote (maar destijds onbekende) namen als The Prodigy en The Strokes.
audio fragmenten
Oscar Peterson - There's no you (live op North Sea Jazz)
Anticappella - 2 V 231
Ronald Snijders - Badyi (live op Music Meeting)
Doe Maar - Is dit alles (live op Pinkpop)
Gorefest - Reality (live op Dynamo Open Air)
Dog Eat Dog op Dynamo Open Air Dog Eat Dog op Dynamo Open Air
bekijk ook deze wijzers
populair
Elektronische muziek in vogelvlucht
Elektronische muziek bestaat nog maar kort. In slechts een aantal decennia zijn er echter veel elektronische genres ontstaan die behoorlijk uiteenlopen. Van musique concrête tot aan dubstep!
populair
Country
Countrymuziek behoort in de Verenigde Staten tot de populairste muziekstijlen. Ook in Nederland is er veel belangstelling voor deze van oorsprong eenvoudige plattelandsmuziek.