Wanneer was het Swing tijdperk?
1890-1905
1910-1925
1930-1945
1950-1966
onderwerpen
Gimme shelter: de jaren 70 en 80
Er zijn historici, die beweren dat de jaren zestig eindigden op Altamont, een gratis festival in de buurt van San Francisco. Dit festival werd, zoals gebruikelijk, geplaagd door een matige organisatie, maar in tegenstelling tot Woodstock leidde dat tot relletjes en een gewelddadige sfeer. Eén zwarte jongen werd doodgeknuppeld door dronken Hell’s Angles. Woodstocks ‘three days of love and peace’ waren begraven. De spontane festivals uit de jaren zestig verdwenen van het toneel. Ook omdat de muzieksmaak van het publiek veranderde en sommige stijlen (funk, disco, synthipop) slecht uit de verf kwamen op de zompige festivalweides. 

Slechts een aantal festivals bleven overeind. Pinkpop uiteraard en in Vlaanderen vanaf 1975 ook Torhout-Werchter (later Rock Werchter geheten). Toch nam het festival in die jaren een nieuwe, succesvolle gedaante aan: die van het benefiet.

Het bekendste concert kwam in 1985. Op 13 juni van dat jaar organiseerden Bob Geldof en Midge Ure twee concerten (één in Londen en één in Philadelphia) dat in 150 landen live werd bekeken door 1,9 miljard mensen. Het doel van Live Aid was om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het door hongersnood geplaagde Ethiopië. Twintig jaar later organiseerden Geldof en Ure Live 8, een soortgelijk evenement, dat ageerde tegen armoede in het algemeen.

Toch was Live Aid niet de eerste. In 1971 brachten ex-Beatle George Harrison en Ravi Shankar een aantal beroemdheden samen om geld op te halen voor Bangladesh, dat land was getroffen door een oorlog en een cycloon. Tijdens het Concert For Bangladesh traden onder meer Bob Dylan, Eric Clapton, Billy Preston en Ringo Starr speelden in het Madison Square Garden in New York.

Andere bekende festivals voor het goede doel waren het Engelse anti-racismefestival Rock Against Racism, diens Nederlandse tegenhanger Racism Beat It en Farm Aid (in de VS, voor boeren die kampten met misoogsten). In Nederland vallen de huidige Bevrijdingsfestivals enigszins in deze categorie. Er wordt dan wel geen geld opgehaald maar het onderliggende thema is om het einde van de oorlog (en het begin van de vrijheid) te herdenken.
audio fragmenten
Band Aid - Do they know it's Christmas?
George Harrison - My sweet Lord
Ross & Iba - Racism beat it
George Harrison George Harrison
bekijk ook deze wijzers
wereld
Brazilië
Brazilië is het land van samba, maar er is nog zoveel meer. In deze webwijzer leest u over de meest uiteenlopende muziek: van choro en frevo naar bossa nova. forró, baile funk en sertanejo.  
klassiek
Opera in de 20e eeuw
De operageschiedenis van de twintigste eeuw, aan de hand van tien opera’s en een zevendelige cyclus.