Waar besteedde Ate Doornbosch een groot deel van zijn leven aan?
Onderzoek naar middeleeuwse instrumenten
Onderzoek naar Nederlandstalige volksliedjes
Onderzoek naar Brabantse familiegeschiedenissen
Onderzoek naar bomen, voornamelijk de groene linde
onderwerpen
.....
It's a brand new thing: het begin
De eerste popfestivals ontstonden aan het eind van de jaren zestig. Natuurlijk kwamen mensen voor die tijd ook bij elkaar om gezamenlijk in de buitenlucht van muziek te genieten. De oude Grieken luisterden zo’n 2500 jaar geleden samen naar muziek ter ere van de godin Delphi. In ons land was de kermis lange tijd de bron van muzikaal vertier in de open lucht. Toch kan 1967 gezien worden als het begin van een nieuw tijdperk. Dat lag vooral in de ontwikkeling van nieuwe technologie: door de komst van betere versterkers kon het volume worden opgeschroefd. Zo konden meer mensen tegelijk genieten van muziek in de open lucht.

Het eerste meerdaagse popfestival was Monterey Pop in Californië, van 16 tot 18 juni 1967. Er waren meerdere festivals dat jaar, maar omdat er een documentairefilm over juist dat festival verscheen, bleef vooral de herinnering aan Monterey levend. Wat ook meespeelde was het feit, dat diverse hoofdrolspelers korte tijd later overleden. Onder hen Otis Redding, Janis Joplin en Jimi Hendrix, die tijdens het optreden zijn gitaar in brand stak.

Het andere festival dat nog jaren later tot de verbeelding sprak was Woodstock (augustus 1969), dat uitgroeide tot de hoogmis van het hippiedom. Legendarisch is de oproep van de festivalorganisatie om slechte drugs te mijden: ‘Stay off the brown acid!’. Er kwamen iets meer dan de verwachte 150.000 bezoekers op het festival af: ongeveer 400.000 mensen (een ruwe schatting, want de meeste bezoekers betaalden niet) zagen optredens van Crosby, Stills & Nash, Jefferson Airplane, Santana en The Who. Ook bij Woodstock leefde de legende voort in een film en een dubbel-lp.

Film en plaat bereikten de andere kant van de oceaan en de volgende zomer volgde Europa het Amerikaanse voorbeeld. Begin jaren zeventig schoten de festivals als paddenstoelen uit de grond. Sommige van die festivals (Roskilde, Reading, Glastonbury) hadden een lange adem.

In Nederland beleefde Pinkpop in 1970 zijn eerste, bescheiden editie. Rond de tienduizend bezoekers zagen zeven Nederlandse en één Engelse artiest, Keef Hartley, optreden. Het driedaagse Holland Pop, hetzelfde jaar in het Kralingse Bos van Rotterdam, was met zijn 100.000 bezoekers een stuk ambitieuzer. Onder de artiesten waren Woodstock-veteranen (Jefferson Airplane, Santana) maar ook The Byrds en Soft Machine. Afsluiter was Pink Floyd dat een legendarisch optreden gaf: van drie tot zes uur in de ochtend en gadeslagen door een langzaam opkomende zon.

Toch bleek het kleine Pinkpop op de lange termijn succesvoller. Het Limburgse festival groeide langzaam maar zeker uit totdat het in de jaren tachtig het best bezochte festival van Nederland was. Holland Pop stierf daarentegen een snelle dood. Mede door het grote aantal bezoekers dat illegaal onder de hekken doorkroop, leed het festival – artistiek succes ten spijt – een aanzienlijk verlies. 
audio fragmenten
Jimi Hendrix - Hey Joe (live op Monterey)
Country Joe & the Fish - I'm fixin' to die (live op Woodstock)
Pink Floyd - Set the controls for the heart of the sun
Golden Earring - Smoking cigarettes
Jimi Hendrix op Woodstock Jimi Hendrix op Woodstock
bekijk ook deze wijzers
wereld
Celtic
Albumtitels als Celtic Voices, Celtic Mystery, Celtic Circle, zelfs Celtic Reiki... Het begrip celtic is duidelijk populair, ook in de muziekwereld. Maar over welke muziek gaat het dan eigenlijk?
klassiek
Richard Strauss
Op 11 juni 2014 is het 150 jaar geleden dat Richard Strauss in München werd geboren. Hij was de belangrijkste Duitse componist van de generatie na Wagner en Brahms.