Wanneer was het Swing tijdperk?
1890-1905
1910-1925
1930-1945
1950-1966
onderwerpen
.....
It's a brand new thing: het begin
De eerste popfestivals ontstonden aan het eind van de jaren zestig. Natuurlijk kwamen mensen voor die tijd ook bij elkaar om gezamenlijk in de buitenlucht van muziek te genieten. De oude Grieken luisterden zo’n 2500 jaar geleden samen naar muziek ter ere van de godin Delphi. In ons land was de kermis lange tijd de bron van muzikaal vertier in de open lucht. Toch kan 1967 gezien worden als het begin van een nieuw tijdperk. Dat lag vooral in de ontwikkeling van nieuwe technologie: door de komst van betere versterkers kon het volume worden opgeschroefd. Zo konden meer mensen tegelijk genieten van muziek in de open lucht.

Het eerste meerdaagse popfestival was Monterey Pop in Californië, van 16 tot 18 juni 1967. Er waren meerdere festivals dat jaar, maar omdat er een documentairefilm over juist dat festival verscheen, bleef vooral de herinnering aan Monterey levend. Wat ook meespeelde was het feit, dat diverse hoofdrolspelers korte tijd later overleden. Onder hen Otis Redding, Janis Joplin en Jimi Hendrix, die tijdens het optreden zijn gitaar in brand stak.

Het andere festival dat nog jaren later tot de verbeelding sprak was Woodstock (augustus 1969), dat uitgroeide tot de hoogmis van het hippiedom. Legendarisch is de oproep van de festivalorganisatie om slechte drugs te mijden: ‘Stay off the brown acid!’. Er kwamen iets meer dan de verwachte 150.000 bezoekers op het festival af: ongeveer 400.000 mensen (een ruwe schatting, want de meeste bezoekers betaalden niet) zagen optredens van Crosby, Stills & Nash, Jefferson Airplane, Santana en The Who. Ook bij Woodstock leefde de legende voort in een film en een dubbel-lp.

Film en plaat bereikten de andere kant van de oceaan en de volgende zomer volgde Europa het Amerikaanse voorbeeld. Begin jaren zeventig schoten de festivals als paddenstoelen uit de grond. Sommige van die festivals (Roskilde, Reading, Glastonbury) hadden een lange adem.

In Nederland beleefde Pinkpop in 1970 zijn eerste, bescheiden editie. Rond de tienduizend bezoekers zagen zeven Nederlandse en één Engelse artiest, Keef Hartley, optreden. Het driedaagse Holland Pop, hetzelfde jaar in het Kralingse Bos van Rotterdam, was met zijn 100.000 bezoekers een stuk ambitieuzer. Onder de artiesten waren Woodstock-veteranen (Jefferson Airplane, Santana) maar ook The Byrds en Soft Machine. Afsluiter was Pink Floyd dat een legendarisch optreden gaf: van drie tot zes uur in de ochtend en gadeslagen door een langzaam opkomende zon.

Toch bleek het kleine Pinkpop op de lange termijn succesvoller. Het Limburgse festival groeide langzaam maar zeker uit totdat het in de jaren tachtig het best bezochte festival van Nederland was. Holland Pop stierf daarentegen een snelle dood. Mede door het grote aantal bezoekers dat illegaal onder de hekken doorkroop, leed het festival – artistiek succes ten spijt – een aanzienlijk verlies. 
audio fragmenten
Jimi Hendrix - Hey Joe (live op Monterey)
Country Joe & the Fish - I'm fixin' to die (live op Woodstock)
Pink Floyd - Set the controls for the heart of the sun
Golden Earring - Smoking cigarettes
Jimi Hendrix op Woodstock Jimi Hendrix op Woodstock
bekijk ook deze wijzers
populair
Nederlandstalige muziek
Webwijzer over het Nederlandstalige lied. Van middeleeuwse volksliedjes tot moderne hits, van satirisch cabaret tot licht amusement en van serieuze poezie tot meezing-refreintjes.
wereld
Zigeunermuziek
Zigeunerjazz, brass bands, balkanbeats, gypsypunk: de laatste jaren weet zigeunermuziek in nieuwe vormen vele luisteraars te boeien. Traditionele stijlen blijven ook populair. Lees er over in deze webwijzer.