Hieronder zie je rockabilly-artiesten. Welke naam hoort hier niet bij?
Bob Wills
Elvis Presley
Johnny Cash
Roy Orbison
onderwerpen
The future is bright: de toekomst
Pinkpopbaas Jan Smeets reageerde in 2011 furieus op de aankondiging van het kabinet om de BTW op festivalkaartjes te verhogen. Evenwel telde de boeker maar liefst 1,3 miljoen euro voor headliner Coldplay. Grote sponsors lijken hun naam graag te verbinden aan succesvolle festivals.

Of de grote festivals werkelijk geraakt worden door de maatregelen van het kabinet, is maar de vraag. Pinkpop en Lowlands trekken meer bezoekers dan ooit, en verkopen enorm snel uit. Lowlands, een van Nederlands bekendste festivals, laat zich lezen als een succesverhaal. Het festival in de Flevopolder verschijnt relatief laat ten tonele (in 1993), maar weet al snel de juiste bands te halen en die te koppelen aan een vernieuwende randprogrammering. Het is een succesformule: de editie van 2011 verkoopt binnen twee weken uit. Op dat moment is er nog geen enkele bandnaam bekend. Lowlands lijkt daarmee het meest toonaangevende festival van Nederland en daarmee een wegwijzer voor de andere festivals. Festivals lijken meer en meer een totaalervaring te zijn waarin muziek slechts één van de vele impulsen is.

Twee indoorfestivals speelden hierbij een belangrijke pioniersrol. De avontuurlijke festivals Crossing Border (Den Haag, sinds 1993) en Motel Mozaique (Rotterdam, sinds 2001) programmeren ook literatuur en beeldende kunst en rekken het begrip popfestival nog verder op. Deze twee najaarsfestivals vinden plaats in behaaglijke concertzalen en theaters en doen in niets denken aan ‘het festivalgevoel’ dat met name Pinkpop en Lowlands weten op te roepen.

De reden voor het succes van de zomerfestivals ligt gelegen in ‘het festivalgevoel’, dat veel bezoekers roemen. Niet alleen de muziek maar ook het gekleurde polsbandje, kamperen in blakende zon of stortregen, door de modder banjeren, je eigen potje koken, drank en drugs, lange rijen voor de douches en mensonterende visioenen op de bodem van de mobiele Dixi-toiletten: het hoort er allemaal bij en volgens echte festivalfans draagt het alleen maar bij aan de onmiskenbare charme van het popfestival.
audio fragmenten
Krezip - I would stay (live op Pinkpop)
The Subs - Vomit it style (live op Lowlands)
Calexico - The ride (live op Crossing Border)
Caesar - Mistaken (live op Lowlands)
Chris Martin van Coldplay Chris Martin van Coldplay
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Ballet 1900-2000
Het ballet kent een rijke geschiedenis. Veel belangrijke componisten hebben zich met het genre beziggehouden. In deze webwijzer leest u alles over de ontwikkeling van het ballet in de twintigste eeuw.
wereld
Arabische muziek
De Arabische wereld strekt zich uit van Marokko in het westen tot Oman in het oosten. In de loop van eeuwen ontwikkelde zich in dit deel van de wereld een unieke, verfijnde muziek.