Wanneer was het Swing tijdperk?
1890-1905
1910-1925
1930-1945
1950-1966
onderwerpen
Strauss en het Derde Rijk
Het verhaal gaat dat Strauss zich in 1942 met auto en chauffeur naar het concentratiekamp Theresienstadt begaf om informatie in te winnen over de geïnterneerde grootmoeder van zijn (joodse) schoondochter. De verbijsterde poortwachters gaven echter nul op het rekest, waarna de componist onverrichter zake terugkeerde.

Misschien helpt dit bizarre incident om begrip op te brengen voor Strauss’ handelen tijdens het nazi regime. Zijn toenmalige houding was en is omstreden. Strauss bekleedde toen zelfs een officiële positie, namelijk die van president van de Reichsmusikkammer. Ook verving hij de wereldberoemde dirigent Toscanini die in 1933 vanwege politieke spanningen boos was weggelopen van het prestigieuze Wagnerfestival in Bayreuth. Strauss wilde na Cosima Wagners dood alleen maar zijn banden met de familie Wagner herstellen. Hierdoor verwierf hij echter ook de twijfelachtige gunst van propagandaminister Goebbels.

Niet dat Strauss ook maar enige sympathie koesterde voor Hitler en de zijnen. Zijn houding was vooral een mengeling van politiek onbenul en opportunisme. Ook op deze manier kon Strauss echter  het conflict tussen de zelfbewuste kunstenaar en de massa niet ontlopen. Hetgeen treffend werd samengevat door minister Goebbels toen deze in 1941 Strauss aan de kant schoof: ‘Léhar heeft de massa, u niet! Hou op met dat geklets over de betekenis van serieuze muziek (...) De cultuur van morgen is anders dan die van gisteren. En u, Herr Strauss, bent van gisteren.’

De Tweede Wereldoorlog viel voor de tachtigjarige Strauss samen met eerbetoon, vernedering en toenemende zorgen om zijn joodse schoondochter en kleinkinderen. In 1944 verbleef de familie in Strauss’ villa in Garmisch, waar de schoondochter onder huisarrest werd geplaatst. De verwoesting van de operahuizen in Dresden, München en Wenen brachten Strauss tot wanhoop. In zijn intens trieste Metamorphosen (een studie voor een solistisch bezet strijkersensemble van 23 stemmen) droeg Strauss het Duitsland van Goethe en Beethoven te grave. Beethovens Treurmars uit de Derde Symfonie wordt zelfs letterlijk geciteerd. Niet minder berustend, maar veel lyrischer van karakter, is het kamermuzikale Voorspel waarmee Strauss’ laatste opera Capriccio (1942) opent. Dit strijkerssextet klinkt hier als een amoureuze verjaardagsgroet van de componist Flamand aan de gravin Madeleine.

Eind april 1945 arriveerden de geallieerden in Garmisch. De militaire officieren gedroegen zich opmerkelijk hoffelijk tegenover de componist. Voor één van hen, de Amerikaanse hoboïst John De Lancie, componeerde Strauss zelfs een hoboconcert. Het werk maakt een melodisch ongecompliceerde indruk, en toch was ook dit een late vrucht van een lang en arbeidzaam leven. De orkestratie hield Strauss opvallend sober, wat in toenemende mate een kenmerk was geworden van zijn orkestrale schrijfwijze.
audio fragmenten
Beethovens Treurmars
Metamorphosen
Sextet uit Capriccio
Concert voor hobo
Tweede Hoornconcert
De dirigent Strauss De dirigent Strauss
bekijk ook deze wijzers
populair
Hardrock Metal

Ruige gitaren, beukende drums en een schreeuwende zanger. Zo stellen veel mensen zich heavy metal voor. Deels klopt dat beeld ook wel, maar metal is veel meer dan dat.

klassiek
Klassiek in Vogelvlucht II
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te beginnen? Hier laten wij u kennismaken met muziek uit de romantiek en de 20ste eeuw.