Een beroemde operacomponist uit de periode 1670-1750 is...
Georg Friedrich Händel
Claudio Monteverdi
Giuseppe Verdi
Johann Sebastian Bach
onderwerpen
Parsifal
In Parsifal (1882) schildert Wagner de mystiek van de graal en de heilige speer. Helaas is deze mythische wereld in verval. Een tovenaar heeft de heilige speer veroverd, nadat hij eerst een ongeneeslijke wond heeft toegebracht aan de graalkoning. Gelukkig beschikt de held Parsifal over het juiste mededogen om de speer weer terug te winnen.

Indrukwekkend is hier de rol van Kundry, een wilde mysterieuze vrouw waarvan niemand precies weet wat er in haar omgaat of waar ze uithangt. Eens echter was zij getuige van de martelgang van Christus. Omdat ze toen gelachen heeft, is ze gedoemd om voor eeuwig over de aardbodem rond te zwerven. En dat eeuwige zwerven doet natuurlijk denken aan de Vliegende Hollander, zoals de droomwereld van Wagner heel veel thematische verwantschappen en dwarsverbindingen kent.

In 1856 had Wagner met het idee gespeeld om een opera te maken over de historische Boeddha. Twee met elkaar verweven verhaallijnen speelden hierbij een rol. De eerste lijn had te maken met het meisje Prakriti, dat, hoewel afkomstig uit een lagere klasse, verliefd wordt op Ananda (neef en leerling van de Boeddha). De tweede lijn betreft de grootmoedigheid van de Boeddha om een eerdere gedragsregel – uitsluiting van vrouwen tot de kloosterorde – te herzien. Door dit besluit kunnen Prakriti en Ananda met elkaar verenigd worden, al is het dan ook alleen op spiritueel niveau. De opera is er nooit gekomen. Eigenlijk staat Parsifal nog het dichtst bij wat Der Sieger had kunnen zijn.

Dat idee van een boeddhistische opera is trouwens hernomen in de hedendaagse opera Wagner Dream van Jonathan Harvey.  In Harvey’s versie heeft  de hiervoor geschetste Boeddha-legende het karakter van een bijna dood ervaring gekregen: Wagner ondergaat de vertelling als een visioen op het moment dat hij in Venetië door een hartaanval wordt getroffen.
audio fragmenten
Intocht in de Graalburcht
De tovertuin
De gewonde Amfortas
Kundry
Parsifals terugkeer
Betovering van Goede Vrijdag
Finale
De Graalburcht De Graalburcht
bekijk ook deze wijzers
wereld
Brazilië
Brazilië is het land van samba, maar er is nog zoveel meer. In deze webwijzer leest u over de meest uiteenlopende muziek: van choro en frevo naar bossa nova. forró, baile funk en sertanejo.  
wereld
New age
Vroeger had new age een hoog ‘geitenwollensokken’-gehalte, new age was iets voor idealistische maar zweverige mensen. Tegenwoordig is new age echter een wijdverbreid en geaccepteerd begrip.