Wie bedenkt de 'finger picking' gitaarstijl?
Jimmy Rodgers
Rex Allen
Roy Orbison
Maybelle Carter
onderwerpen
Wagner voor beginners
Wagner is een zee. Wie zich aan Wagner waagt, dreigt door een stortvloed van indrukken overspoeld te worden. Grote delen van Wagners opera’s bestaan uit samenspraken, waarbij personages elkaar steeds weer vertellen wat er zich allemaal in het verleden heeft voorgedaan. Vooral de Ring is een beruchte aaneenrijging van familiekwesties, in de trant van: ‘We kunnen oom Jan niet uitnodigen met neef Henk vanwege de geit van zijn zwager die een manke poot had (de geit bedoel ik); tante heeft daar toen nog zoveel verdriet van gehad, het arme mens…’, etc.. Probeer daar maar eens wijs uit te worden.

Toch raakt die omslachtige verteltrant ook de essentie van Wagners dramatiek. Ergens moeten al die verhalen steeds weer verteld worden, omdat alleen zó de diepere emoties en afwegingen van de personages aan het licht worden gebracht. Je moet echter wel enigszins in Wagners klankwereld thuis zijn om al die lange spanningsbogen te kunnen volgen. Bij nadere kennismaking blijken al die lange episodes namelijk bijzonder knap van timing en muzikale spanning te zijn. Zelfs in de lange, maar meesterlijke dialoog tussen Parsifal en Kundry (Parsifal, akte 2) staat geen noot te veel!

Beginnende Wagnerianen kunnen gelukkig kiezen uit een groot aantal bloemlezingen met instrumentale en vocale highlights. Zeer fraai is bijvoorbeeld die van Otto Klemperer (aex2262), met onder andere de Siegfried Idyll.

Componist en slagwerker Henk Vlieger wist Wagners omvangrijke Ring terug te brengen tot de lengte van een symfonisch gedicht à la Richard Strauss. Ook Tristan und Isolde en Parsifal werden door hem teruggebracht tot een beknopt formaat (aex2386).

Met kennis van dit alles kan men zich natuurlijk meteen op de Ring of Parsifal storten, maar dan moet men wel zitvlees hebben. Misschien kan men zich beter eerst wagen aan een integrale Tristan und Isolde. Bijvoorbeeld in de uitvoering Karl Böhm, live opgenomen tijdens de Bayreuther Festspiele (dcx0335). Böhm weet in deze uitvoering goed de vaart erin te houden. Iedere akte beslaat hierdoor precies één cd. Ook die prettige hanteerbaarheid kan de luisteraar helpen om de weg niet kwijt te raken.
audio fragmenten
Siegfrieds Rheinfahrt
Der Ring, arr. Henk Vlieger
Parsifal, arr. Henk Vlieger
Walkürenritt
Die Meistersinger, Vorspiel
Tannhäuser ouverture
Tristan und Isolde door Böhm
Friedrich Nietzsche Friedrich Nietzsche
bekijk ook deze wijzers
populair
Soundtrack
Altijd al willen weten wat de beste soundtracks zijn? Of welke componisten verantwoordelijk zijn voor de deuntjes die u fluit bij het verlaten van de bioscoop? Dan is deze webwijzer voor u bedoeld!
jazz
Jazz deel 2 - Van jazzfunk tot nu-jazz

Jazzfunk, fusion, acid jazz, jazzdance en nu jazz: vanaf de jaren zestig kreeg de jazzboom allerlei nieuwe scheuten. Lees in deze webwijzer alles over jazz van 1970 tot nu.