Carmen is een opera van...
de Franse componist Georges Bizet.
de Italiaanse componist Georges Bizet.
de Franse componist Giacomo Puccini.
de Italiaanse componist Giacomo Puccini.
onderwerpen
Wie is wie in de Ring 1
De drie Rijndochters bewaken het goud van de Rijn. Degene die dit goud tot een ring omsmeedt, verwerft de macht over de gehele wereld.

De geniepige dwerg Alberich steelt het goud van de Rijndochters en smeedt het om tot een ring, symbool van de wereldheerschappij. Alberich moest hiervoor eerst wel de liefde afzweren. De ring geeft hem zoveel macht dat hij de dwergen (Nibelungen) aan zijn heerschappij kan onderwerpen.

De god Wodan (Wotan) geeft de reuzen Fasolt en Fafner opdracht tot het bouwen van een burcht, het Walhalla van de goden. Wodan betaalt voor de bouw met de rijkdommen van de Nibelungen. Deze schatten heeft hij op listige wijze aan Alberich weten te ontfutselen. Zelfs de ring laat Wodan als betaalmiddel naar de beide reuzen gaan. Erda, zij is de godin van de aarde, heeft Wodan namelijk gewaarschuwd voor de destructieve werking van de ring: het bezit van het kleinood zou het einde van de goden betekenen. Geen wonder dat tussen de beide reuzen onmiddellijk ruzie uitbreekt zodra de ring in hun bezit is. Fasolt wordt hierbij door zijn broer gedood. Voor Wodan blijft het bestaan van de ring dan ook een zorgelijke kwestie. Anoniem zwerft hij over de aarde met een lapje voor zijn oog. Op zijn speer staan de verdragen en eden gegrafeerd waaraan ook hij onderworpen is.

De tweelingen Siegmund en Sieglinde werden geboren uit de affaire van Wodan met een sterfelijke vrouw. Na hun geboorde raken de tweelingen van elkaar gescheiden. Beiden moeten zien te overleven in een harde wereld vol strijd en stammentwisten. Hun hereniging leidt tot de verwekking van Siegfried. Zal hij de held zijn die de ring herovert en het goud teruggeeft aan de Rijndochters?

Brünhilde – de lievelingsdochter van Wodan - behoort tot de Walküre (woeste strijdgodinnen die de gesneuvelde helden naar Walhalla leiden). Brünhilde verliest echter haar aanzien en onsterfelijkheid wanneer ze, tegen het bevel van Wodan in, het opneemt voor het voortvluchtige liefdespaar Siegmund en Sieglinde. Dat zat zo: Wodan werd door zijn echtgenote Fricka (godin van het huwelijk) gedwongen om Siegmund en Sieglinde te laten vallen. Sieglinde was namelijk al getrouwd met Hunding (Siegmunds aartsvijand). De relatie tussen Siegmund en Sieglinde was daarmee een grove schending van het huwelijksrecht. Brünhilde verdedigt echter Siegmund en Sieglinde, omdat ze beseft dat ze daarmee recht doet aan Wodans eigenlijke intenties. Wodan koestert namelijk de hoop dat het kind van Sieglinde het goud van de Rijn zal heroveren. Brünhilde heeft natuurlijk gelijk, en dat weet Wodan ook. En toch wordt ze door haar vader gestraft: Wodan brengt haar in slaap zodat de eerste de beste sterveling haar zal bezitten. Gelukkig weet Brünhilde deze straf te verzachten. Ze bedingt dat ze omringd wordt door een vuurzee, zodat alleen een echte held waardig is om haar te veroveren.
audio fragmenten
Alberich en de Rijndochters
Liefdesduet tussen Siegmund en Sieglinde
Walkürenritt
Wodans afscheid van Brünhilde (Feuerzauber)
Wodan zwerft over de aarde
Die Walküre gedirigeerd door Karajan
Brünhilde Brünhilde
bekijk ook deze wijzers
populair
Blues
Het enige muziekgenre dat tevens een gemoedstoestand kan aangeven: de blues. Een webwijzer over ellende en de uitlaatklep daarvoor, van de meest elementaire vorm tot moderne bluesrock. 
over de CDR
50 jaar
In 2011 vierde de Centrale Discotheek Rotterdam haar vijftigste verjaardag. Deze webwijzer gaat over onze geschiedenis en mogelijkheden in woord, beeld en natuurlijk, geluid.