Wanneer begon het cabaret in Nederland?
Aan het eind van de 18e eeuw
Aan het eind van de 19e eeuw
In 1927
In 1960
onderwerpen
Brand new Cadillac: de erfenis


The day the music died
In de nacht van 2 op 3 februari 1959 stappen drie jonge mannen bij piloot Roger Peterson in een klein vliegtuigje. Het zijn muzikanten en ze zijn hun gare tourbus kotsbeu. Roger Peterson is echter niet zo ervaren als hij doet voorkomen en het vliegtuig stort neer. Alle vier inzittenden zijn op slag dood. Op de plek van de crash staat een monument met daarop de namen van de drie muzikanten: Ritchie Valens, J.P. Richardson en Buddy Holly.

Het is natuurlijk onzin om de dood van Holly en co als oorzaak te zien van het einde van de rock-‘n-roll; Holly was niet de enige grootheid die verdwenen was tegen het einde van de jaren vijftig. Little Richard zag meer in een carrière als dominee, Chuck Berry zat (weer eens) in de gevangenis, Jerry Lee Lewis was uit de gratie vanwege zijn huwelijk met zijn 13-jarige nichtje, Eddie Cochran overlijdt na een auto-ongeluk en Elvis moest zijn dienstplicht vervullen. Naast het wegvallen van al deze iconen, was de jeugd sowieso wel weer een beetje klaar met dat wilde gedoe. Er kwam meer aandacht voor zoetige liefdesliedjes: Pat Boone, Paul Anka en Cliff Richard waren nu aan zet.

The British Invasion
Toen het rock-‘n-roll vuurtje in de Verenigde Staten zo’n beetje was gedoofd, kwam het in Europa juist op gang. Aan het eind van de jaren vijftig stikte het in Europa van de rock’n-rollbandjes. Die speelden covers van Amerikaanse artiesten, maar gaven er wel meteen hun eigen draai aan. Een van de grootste groepen die direct schatplichtig zijn aan de rock-‘n-roll, is The Beatles. Hun coverversies van bijvoorbeeld Roll Over Beethoven en Long Tall Sally waren absolute carriereboosters. Toen The Beatles van rock-‘n-roll-coverbandje uitgroeiden tot grootste band allertijden, voerden ze, met een rits bandjes in hun kielzog, de ‘’ aan. Ze overspoelden mid jaren zestig de Verenigde Staten en kwamen datgene wat ze hadden geleend in verbeterde vorm terugbrengen. Rock-‘n-roll 2.0 eigenlijk.

Na de British Invasion zijn er talloze bands geweest die een vette knipoog geven aan de muziek uit de jaren vijftig. Artiesten die heel andere muziek maken, maar die wel goed weten waar ze vandaan komen. De hardrockers van led Zeppelin bijvoorbeeld, met hun ode aan de rock-‘n-roll. Singer-songwriter Jim Croce die in Rapid Roy een klassieke Chuck Berry-riff gebruikt. Het nummer Deborah van Dave Edwards, dat niet alleen een meisjesnaam als titel heeft, maar ook zo’n zelfde soort drumpartij als Peggy Sue van Buddy Holly. De ers van The Ramones die het hebben over Rock ‘n’ roll Highschool en, om in dezelfde hoek te blijven, wat te denken van The Clash die in Brand New Cadillac toch duidelijk refereren aan de fifties?
audio fragmenten
Led Zeppelin - Rock and roll
Jim Croce - Rapid Roy
Dave Edmunds - Deborah
Ramones - Rock and roll highschool
The Clash - Brand new Cadillac
Jimmy Page Jimmy Page
bekijk ook deze wijzers
jazz
Jazz deel 1 - Van hot jazz tot freejazz

Lees hier over de ontwikkeling van jazz tot het einde van de jaren zestig, van hot jazz tot swing en van bop tot freejazz.  

populair
Soul
Soul is misschien wel het grootste geschenk dat de zwarte Amerikanen gaven aan de rest van de wereld. Deze webwijzer vertelt hoe deze muziek ontstond en hoe groot de invloed van soul was op andere muziek.