In welke Amerikaanse stad stond het hoofdkantoor van het Stax-label?
Chicago
Detroit
Memphis
New Orleans
onderwerpen
Bring it back again: de revivals
De rock-‘n-roll als muziekstijl verdween net zo snel als ze gekomen was, maar zoals dat gaat: er zijn er altijd die trouw blijven aan een genre.

De jaren zestig stonden net als de jaren vijftig bol van de muzikale vernieuwing. Het verschil tussen platen uit 1954 en 1969 is onvoorstelbaar, zoveel als er in vijftien jaar is gebeurd. Pas in de jaren zeventig vindt men weer de rust om eens terug te kijken en ontstaat de eerste golf van fifties-nostalgia. Aan het begin van de jaren zeventig profiteren ‘oldies’ als Bo Diddley, Jerry Lee Lewis en Little Richard van de rock-‘-rollrevival. Ook artiesten die veel te danken hebben aan hun collega’s uit de jaren vijftig, brengen een ode aan de gouden jaren. In 1975 brengt John Lennon een album vol rock-‘n-rollcovers uit. Dat was overigens een opdracht van de rechter: omdat Lennon delen uit You Can’t Catch Me van Chuck Berry had gebruikt voor het Beatlesnummer Come Together, moest Lennon een Chuck Berry cover opnemen. Het werd dus een heel album. Een jaar later (ironisch genoeg het jaar waarin Elvis Presley overlijdt) heeft Lennon weer veel succes, nu met The Beatles. Ze brengen een plaat uit met daarop hun vroeg opgenomen rock-‘n-rollnummers.

Buiten de artiesten die zelf succesvol waren in de jaren vijftig of artiesten die hun succes daar weer aan te danken hebben, ontstaan er eind jaren zeventig ook steeds meer ‘authentieke’ rock-‘n-rollbandjes. Ze klinken exact zoals de groepen uit de jaren vijftig en de leden zien er ook zo uit: vetkuiven, leren jasjes, blauwe suede schoenen en ze verplaatsen zich in grote Cadillacs. Een van die bandjes is Sha Na Na, die in de film Grease optreedt als Johnny Casino and the Gamblers. In het licht van de fiftieshype is het thema van die film natuurlijk niet verbazingwekkend. In die periode vormen Brian Setzer, Lee Rocker en Slim Jim Phantom een bandje: The Stray Cats. Ze hadden in 1980 een grote hit met Rock This Town. Een jaartje later beheerst Shakin’ Stevens de hitlijsten met This Ole House. Ook Nederlanders kunnen er wat van. In 1983 ziet het Rotterdamse bandje Batmobile het levenslicht en een paar jaar later wordt Elvis-imitator René Shuman tweede in Henny Huismans Soundmixshow. (scratch my back).

En zo gaat het door. Het is inmiddels een aparte subcultuur geworden en van tijd tot tijd komt er een bandje aan de oppervlakte die een grote hit scoort. Meest recent is de Duitse band The Baseballs. Zij maken rock-‘n-rollcovers van top 40-hits en hebben daar, ruim zestig jaar na het eind van de originele rock-‘n-rollrage,  veel succes mee.
audio fragmenten
John Lennon - You can't catch me
The Stray Cats - Rock this town
Shakin' Stevens - This ole house
Batmobile - Pay the price
René Shuman - Scratch my back
The Baseballs - Umbrella
The Baseballs The Baseballs
bekijk ook deze wijzers
over de CDR
50 jaar
In 2011 vierde de Centrale Discotheek Rotterdam haar vijftigste verjaardag. Deze webwijzer gaat over onze geschiedenis en mogelijkheden in woord, beeld en natuurlijk, geluid. 
populair
Blues
Het enige muziekgenre dat tevens een gemoedstoestand kan aangeven: de blues. Een webwijzer over ellende en de uitlaatklep daarvoor, van de meest elementaire vorm tot moderne bluesrock.