De grote hit Smells Like Teen Spirit van Nirvana kwam uit in....
1990
1991
1992
1993
onderwerpen
.....
Hail hail rock-’n-roll: introductie
In 1951 tekent Chuck Berry een contract met de Cosmopolitan Club in St. Louis om er elke vrijdag- zaterdag- en zondagavond te spelen. Hij is een zwarte bluesgitarist en hij speelt voor een zwart publiek. Zijn ster rijst snel, omdat hij een goede gitarist is, maar vooral omdat hij een onweerstaanbare podiumpresentatie heeft. Al snel weten de zwarte jongeren dat ze naar de Cosmo moeten, als ze iets bijzonders willen zien. Chuck Berry speelt elke week voor 400 man in het kleine zaaltje. Maar hoe succesvol dat ook mag lijken, Berry weet ook dat de écht populaire muziek in St. Louis een stijl is die door blanke jongeren wordt gespeeld: de country. Nooit te beroerd om te experimenteren probeert Chuck Berry een beetje country in zijn bluesnummers te verwerken. Aanvankelijk schampert het publiek: wie is die zwarte ‘hillbilly’? Maar na verloop van tijd beginnen ze het toch te waarderen: de nieuwe mix is buitengewoon dansbaar. (Luister naar You Can’t Catch Me, waarin de countryinvloed goed is te horen.)

Dit verhaal is exemplarisch voor de ontwikkeling van de rock-‘n-roll: het mengen van verschillende genres om de toenemende honger naar wilde en snelle muziek te stillen. Natuurlijk was Chuck Berry niet de enige die dit deed. Zijn blanke generatiegenoot Bill Haley (geboren in 1925, Chuck Berry is van 1926) deed eigenlijk hetzelfde, maar hij vertrok vanuit de countrymuziek en mengde die met de zwarte  en rhythm-and-blues. Naast deze twee ‘oudere jongeren’, ontwikkelde twintigers als Elvis Presley, Jerry Lee Lewis en Carl Perkins rond 1954 een nieuwe stijl. 

In de jaren vijftig is de tijd rijp voor een jongerencultuur. De tieners willen hun eigen keuzes maken, met eigen haardracht, eigen mode en eigen muziek. Dankzij de economische voorspoed in de Verenigde Staten en de betere verspreidingsmogelijkheden (vinylsingletjes, radiostations) kómt zo’n eigen cultuur voor jongeren er ook. De rock-‘n-roll is de muziek die daar bij hoort: wild, provocatief en, volgens de ouders van de jongeren, volstrekt verwerpelijk vanwege de overduidelijke seksuele lading van tekst en dans.

Rock-‘n-roll richtte zich specifiek tot jongeren. Dat was voor het eerst en dat is sindsdien nooit meer veranderd. Rock-’n-roll is daarom ook veel meer dan een kortstondige rage. Het staat voor rebellie tegen gezag en burgerlijkheid.  Vanuit deze stuurse dwarsheid is in de decennia na de jaren vijftig prachtige popmuziek ontstaan. Zonder blikken of blozen zeggen we dan ook: de popmuziek is ontstaan in de jaren vijftig en het eerste popmuziekgenre heet rock-‘n-roll.
audio fragmenten
Chuck Berry - You can't catch me
Bill Haley - R-O-C-K
Chuck Berry Chuck Berry
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Frederic Chopin
Wie Chopin zegt, zegt piano. Zijn kunst was een mix van sensitiviteit, expressie en virtuositeit zoals die maar zelden geëvenaard is.
populair
Country
Countrymuziek behoort in de Verenigde Staten tot de populairste muziekstijlen. Ook in Nederland is er veel belangstelling voor deze van oorsprong eenvoudige plattelandsmuziek.