Carmen is een opera van...
de Franse componist Georges Bizet.
de Italiaanse componist Georges Bizet.
de Franse componist Giacomo Puccini.
de Italiaanse componist Giacomo Puccini.
onderwerpen
Jukebox junkie: nog eens vijf platen
Bo Diddley: Bo Diddley
In dit nummer horen we voor het eerst de kenmerkende Bo Diddley-beat. Door de uitvinding van dit specifieke ritme werd het Diddley’s sleutelnummer. Hij gaf het liedje niet voor niets zijn eigen naam. De Bo Diddley-beat is te horen in talloze andere liedjes, tot aan die van de modernste artiesten aan toe. De Bo Diddley-beat is verplichte kost op gitaarles: het is een perfect model om de slagtechniek te ontwikkelen.

Jerry Lee Lewis: Whole Lot Of Shakin’ Goin’ On
De originele versie van dit lied wordt gezongen door de zwarte zangeres Big Maybelle. Het is Lewis' doorbraak, na jaren spelen in vieze cafeetjes en werken als sessiemuzikant. Lewis’ Whole Lot Of Shakin’ Goin’ On is snel, wild en laat horen waar een piano allemaal toe in staat is. Een solo spelen met de hak van de schoen? Of met het hoofd? Geen probleem voor Jerry Lee Lewis. Dat is rock ‘n’roll!

Buddy Holly: Peggy Sue
Er zijn heel wat redenen om Peggy Sue een leuk liedje te vinden. Het grappige hikje in de zang van Buddy Holly bijvoorbeeld, of die a-typische gitaarsolo wat eigenlijk gewoon een akkoordenreeks is. Een andere reden is het drumwerk van drummer Jerry Allison. Het hele nummer door roffelt Allison op niet meer dan twee trommels. Geen hihat, geen bekkens, geen basdrum. Zijn getrommel fladdert  heel vrij om de gitaren en de zang heen, buitengewoon muzikaal. Als dank voor dit staaltje muzikale vernieuwing mocht Allison de titel van het liedje bepalen. En aangezien het een liefdesliedje is, koos Allison, hoe kan het ook anders, de naam van zijn vriendin. 

Fats Domino: Blueberry Hill
Dit nummer bevat het karakteristieke pianoloopje waar Fats Domino eerder in de jaren ‘50 al wereldberoemd mee was geworden. Domino had nog één liedje nodig tijdens een opnamesessie. Hij koos, tegen de zin van de producer die er geen brood in zag, voor het oude swinghitje Blueberry Hill. Dat lied was in de jaren veertig populair bij de wat bravere dansorkestjes, maar Domino maakte er onvervalste rock-’n-roll van. Misschien was het het moment waarop hij het deed (oktober 1956, de rock-’n-roll hype barstte uit zijn voegen), maar het bleek een gouden greep. In één jaar verkocht Fats Domino vijf miljoen exemplaren van Blueberry Hill.

Elvis Presley: Hound Dog
Een grote hit voor Elvis, maar niet voor of door hem geschreven. Hound Dog was een populair bluesnummer, in 1952 gezongen door de rauwgevooisde Big Mama Thornton. Freddie Bell maakte er, met een aangepaste tekst, een rock-’n-rollnummer van. Hij speelde zijn versie van Hound Dog in Las Vegas, waar een opkomende artiest in het publiek stond. Of hij het mocht opnemen? Dat vond Freddie Bell geen probleem. De drummer voegde een vlammende roffel aan het nummer toe en de rest is geschiedenis. Het werd een van de grootste hits voor Elvis Presley.
audio fragmenten
Bo Diddley - Bo Diddley
Jerry Lee Lewis - Whole lot of shakin' going on
Buddy Holly - Peggy Sue
Fats Domino - Blueberry hill
Elvis Presley - Hound dog
Fats Domino Fats Domino
bekijk ook deze wijzers
populair
Elektronische muziek in vogelvlucht
Elektronische muziek bestaat nog maar kort. In slechts een aantal decennia zijn er echter veel elektronische genres ontstaan die behoorlijk uiteenlopen. Van musique concrête tot aan dubstep!
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht II
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te beginnen? Hier laten wij u kennismaken met muziek uit de romantiek en de 20ste eeuw.