Wanneer begon het cabaret in Nederland?
Aan het eind van de 18e eeuw
Aan het eind van de 19e eeuw
In 1927
In 1960
onderwerpen
Kom van dat dak af: Nederland


Peter en zijn Rockets
Kom Van Dat Dak Af is zonder twijfel het bekendste voorbeeld van Nederlandstalige rock-‘n-roll. Maar het liedje stamt uit 1960 en toen was het genre in Amerika eigenlijk al vrijwel verdwenen. Er waren in Nederland eigenlijk geen echte rock-‘n-rollartiesten. Er waren wel popgroepjes voor en door teenagers, zoals bijvoorbeeld De Fouryo’s. Maar om dat nou rock-'n-roll te noemen...

De economische en technologische vooruitgang die in de Verenigde Staten een vruchtbare bodem bleken voor de ontwikkeling van de rock-‘n-roll, waren in Europa en Nederland ook voelbaar. De Nederlandse jeugd was niet ongevoelig voor de rage die uit Amerika kwam overwaaien. De film waarin Bill Haley zijn Rock Around The Clock speelt, werd door de Nederlandse jongeren met grote gretigheid omarmd. Zodanig zelfs, dat in verschillende steden relletjes ontstonden nadat de autoriteiten de film hadden verboden. Er zat in 1956 dus genoeg opstandigheid in de Nederlandse jeugd die zich zou kunnen uiten in ruige muziek. Maar Nederlandse platenmaatschappijen contracteerden liever ideale schoonzonen á la Pat Boone en bandjes die veilige en komisch bedoelde covers maakten van Amerikaanse  rock-‘n-rollnummers.

Maar aan het eind van de jaren vijftig lijkt ook Nederland klaar voor echte rock-‘n-roll. Nederlandse jongeren grijpen naar de gitaar en opmars van de rock-‘n-roll in Nederland begint eigenlijk als de rage elders al voorbij is.

Peter Koelewijn was de juiste man op het juiste moment. Ongepolijst, jong, hij schreef z’n liedjes zelf en deed geen enkele moeite om zijn Brabantse tongval te verhullen. Met name die attitude maakt Peter Koelewijn tot een echte rock-‘n-roller. Het duurde niet lang overigens, want zijn debuutsingle is uit 1960 en dan is de rock-‘n-roll eigenlijk voorbij. Er volgen nog een paar sterke singles van Koelewijns hand, voordat Nederland meegaat in de stroom van Britse bandjes. De rock-‘n-roll maakt plaats voor popmuziek en daarmee is Peter Koelewijn de eerste en ook meteen de laatste echte rock-‘n-roller van Nederland.

Tielman Brothers
De debuutsingle van Peter en zijn Rockets zit na al die decennia in ons collectieve geheugen. Er zijn natuurlijk ook groepen die eind jaren vijftig bekend en populair waren, maar die nu volledig vergeten zijn. Er is echter één band die de weg precies andersom heeft afgelegd. Ze kregen toen weinig voor elkaar en werden pas vele jaren later werd genoemd en geroemd als Nederlandse rock-‘n-rollpioniers: de Tielman Brothers. Eind jaren vijftig waren ze niet bepaald salonfähig: de singles die platenmaatschappij Bovema uitbracht, werden door de radio geboycot. Teleurgesteld vertrokken de broers naar Duitsland waar hun ruige, wervelende, bij vlagen acrobatische rock-‘n-rollshow wél werd gewaardeerd.
audio fragmenten
Peter en zijn Rockets - Kom van dat dak af
The Fouryo's - Bye bye love
Pat Boone - Tutti frutti
De Spelbrekers - Rock around the clock
The Tielman Brothers - Rock little baby of mine
Peter en zijn Rockets Peter en zijn Rockets
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi staat op nummer één. Van geen enkele andere componist worden wereldwijd meer opera's geprogrammeerd. In 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat hij werd geboren.
klassiek
Opera
Opera’s kunnen heftige emoties oproepen, zodanig zelfs dat ze revoluties teweeg hebben gebracht. Lees hier meer over de meesterwerken en over de geschiedenis van het genre tot aan de twintigste eeuw.