Welke hedendaagse jazzartiest is Nederlands?
Brad Mehldau
Joshua Redman
Benjamin Herman
Esbjörn Svensson
onderwerpen
Money honey: de commercie
Alle nieuwerwetse technologie vindt gretig aftrek bij de jeugd in die dagen. Die hebben wel behoefte aan een verzetje. De Tweede Wereldoorlog is voorbij, er wordt steeds meer geld verdiend, er is ruimte voor vrije tijd en ontspanning. Kortom: de ‘teenagers’, zoals ze worden genoemd, hebben geld en tijd en zijn derhalve ontvankelijk voor nieuwe producten en nieuwe stromingen. Daar spelen de fabrikanten natuurlijk handig op in, en zij niet alleen: ook de muzikanten die hun nieuwe muziekstijl hebben ontwikkeld, weten donders goed dat ze geld kunnen verdienen aan de teenagers. Maar het échte commerciële brein speelt zelf geen instrument: Sam Phillips van Sun Records.

Sun Records
Sam Phillips is van niet te onderschatten waarde geweest voor de ontwikkeling van rock-’n-roll. Niet op muzikaal gebied, want hij wist van toeten noch blazen, maar wel op commercieel gebied. Hij was de juiste man op het juiste moment. De muziek die de artiesten in zijn studio begonnen te spelen zag Phillips, terecht, als een gat in de markt. Hij wist dat dit zou aanslaan bij de teenagers en hij wist ook dat hij ze zou bereiken door middel van de jukebox, de radio en de televisie.

Sam Phillips hield van muziek. Hij groeit op met het gezang van katoenplukkers in Alabama, gaat vervolgens werken bij een radiostation en richt in 1950 zijn eigen opnamestudio op in Memphis, Tennessee. Amateurs kunnen bij Phillips een plaatje opnemen, waarna hij de opname verkoopt aan  een platenmaatschappij. Twee jaar na de start van zijn studiootje krijgt Sam Phillips het lumineuze idee om de opnames niet te verkopen, maar zelf uit te brengen: Sun Records is geboren. Phillips verzucht meerdere malen dat hij bakken met geld kan verdienen als hij een blanke zanger kan vinden die klinkt als een zwarte.

Die wens komt uit in 1954. De blanke zanger waar Phillips op zit te wachten is 19 jaar, zelfverzekerd, sexy en zeer getalenteerd. Zijn naam: Elvis Presley. Sam Phillips weet dat hij beet heeft en stuurt de opname van That’s All Right naar de lokale radio. Het nummer wordt grijsgedraaid en met een paar weken is Elvis’ naam gevestigd. Met het succes van Elvis is de naam Sun Records ook opeens bekend geworden. De ene na de andere muzikant komt nu onder Phillips’ vleugels: Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Carl Perkins, Roy Orbison: dankzij Sun vinden ze allemaal hun weg naar de hitlijsten.

Sam Phillips was helemaal geen voorstander van de rassenscheiding (hij nam in 1950 B.B. King en Howlin’ Wolf op), maar hij maakte er wel handig gebruik van. Hoewel ze allemaal individueel optraden, creëerde Phillips toch  een soort groep van de blanke artiesten die hij onder contract had. Er is een beroemde foto waarop Elvis Presley achter de piano zit, omringd door Carl Perkins, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis, het zogenaamde million dollar quartet.
audio fragmenten
Elvis Presley - That's alright
Carl Perkins - Boppin' the blues
Jerry Lee Lewis - Great balls of fire
Roy Orbison - Ooby dooby
The million dollar quartet The million dollar quartet
bekijk ook deze wijzers
populair
Country
Countrymuziek behoort in de Verenigde Staten tot de populairste muziekstijlen. Ook in Nederland is er veel belangstelling voor deze van oorsprong eenvoudige plattelandsmuziek.
wereld
Brazilië
Brazilië is het land van samba, maar er is nog zoveel meer. In deze webwijzer leest u over de meest uiteenlopende muziek: van choro en frevo naar bossa nova. forró, baile funk en sertanejo.