Wie bedenkt de 'finger picking' gitaarstijl?
Jimmy Rodgers
Rex Allen
Roy Orbison
Maybelle Carter
onderwerpen
Boogie wonderland - soul en disco
Vooral jazzmuzikanten (waarvan sommigen aanvankelijk een beetje neerkeken op de ‘simpele’ soulmuziek) experimeteerden met muzikale fusies. Enkele bekende souljazz-namen: de pianisten Ramsey Lewis, Grover Washington Jr en Herbie Hancock, gitarist Grant Green en zanger Donny Hathaway. Zelfs de grootmeester, Miles Davis, ontkwam niet aan de funk. De woest aantrekkelijke Betty Davis leerde haar beroemde man de fijne kneepjes van het funkvak.

De mengvorm van soul met rock die destijds ontstond is minder bekend. Artiesten als Blood Sweat & Tears en Buddy Miles (de ex-drummer van Jimi Hendrix) experimenteerden hiermee. Er waren zelfs artiesten die de roomblanke country & western, een soultik gaven. Zowel blanke (Joe South, Dan Penn) als zwarte (Arthur Alexander, Johnny Adams) artiesten stoeien met deze wonderlijke mengvorm.

In de wijken van New York waar Latino’s en zwarten naast elkaar woonden ontstond de ‘boogaloo’. Deze mengvorm, ook wel ‘brown eyed soul’ genoemd, mengde Cubaanse en Puertoricaanse dansmuziek met soul. Enkele voorbeelden: Joe Bataan en Ray Barretto. Deze ‘latin soul’ was één van de ingrediënten voor de dansmuziek waar je in de late jaren zeventig niet aan ontkwam: disco.

Disco voegde elementen van funk, boogaloo en vooral Philly soul samen tot een modern geluid. Van de funk leenden discogroepen de onweerstaanbare baslijn en de lange nummers. Alles om het publiek uren achtereen te laten dansen. Op verschillende plaatsen in de VS schoof soul in de richting van disco. In Philadelphia brachten The Trammps in 1972 een vroege disco-hit uit: Zing! Went The Strings Of My Heart. Rond dezelfde tijd broedden artiesten als KC & The Sunshine Band en George McCrae in Miami op een soortgelijke sound. Ook Barry White speelde, met zijn veertigkoppige Love Unlimited Orchestra, een sleutelrol bij de ontwikkeling van disco. En tot slot was er Chic, een discogroep opgericht door twee ervaren New Yorkse sessiemuzikanten. Hun debuutalbum uit 1977, met de tijdloze single Le Freak, sloeg in als een bom.

De opkomst van disco zorgde ervoor, dat de late jaren zeventig en jaren tachtig waren zware tijden voor liefhebbers van de ouderwetse soulsound. Een van de soulartiesten die het beste doorhad dat het muzikale tij keerde, was de jonge Motown-zanger Michael Jackson. Zijn album Off the Wall (1979) nam de beste elementen van soul en disco en smeedde ze samen tot een eigen geluid. Zoals alle grote artiesten zou Michael Jackson zijn eigen plan trekken, zich daarbij niet al te veel aantrekkend van stijlgrenzen.
audio fragmenten
Ramsey Lewis - Dancing in the streets
Donny Hathaway - The ghetto
Blood Sweat & Tears - Spinning wheel
Johnny Adams - Hell yes, I cheated
Joe Bataan - Chili beans
The Trammps - Zing! went the strings of my heart
George McCrae - Love in motion
Chic - Le freak
Earth Wind & Fire - September
Michael Jackson - Don't stop til you get enough
bekijk ook deze wijzers
over de CDR
50 jaar
In 2011 vierde de Centrale Discotheek Rotterdam haar vijftigste verjaardag. Deze webwijzer gaat over onze geschiedenis en mogelijkheden in woord, beeld en natuurlijk, geluid. 
klassiek
Ballet 1900-2000
Het ballet kent een rijke geschiedenis. Veel belangrijke componisten hebben zich met het genre beziggehouden. In deze webwijzer leest u alles over de ontwikkeling van het ballet in de twintigste eeuw.