Voor wie was de Siegfried Idyll geschreven?
Voor Wagners zoon Siegfried.
Voor Wagners tweede vrouw Cosima.
Voor Wagners beschermheer koning Ludwig.
Voor Wagners minnares Mathilde.
onderwerpen
Dancing in the streets - Motown en Stax

De belangrijkste 'soulsteden' van Amerika waren:

Detroit (Motown)
‘The sound of young America’ was de slogan waarmee het label Motown vanuit Detroit de rest van Amerika veroverde. En Motown hád een eigen geluid: poppy soul met korte liedjes met refreinen die je zo meefloot. Dat was niet zonder reden. Labelbaas Berry Gordy wilde muziek uitbrengen die een zo groot mogelijk publiek aansprak, zowel blank als zwart. De instrumentale partijen van alle Motown-hits werden ingespeeld door The Funk Brothers, een gedegen band van ervaren sessiemuzikanten. Aanvankelijk was Motown vooral bekend van zanggroepen als The Miracles (met Smokey Robinson, een van Motowns belangrijkste componisten, in de gelederen), The Supremes en The Temptations. Latere successen kwamen er met Marvin Gaye en Stevie Wonder, die beiden succesvol braken uit het strakke drie-minuten-popliedjes-stramien dat Motown dicteerde. In dezelfde tijd (begin jaren zeventig) lanceerde Motown ook The Jackson Five, met een piepjonge Michael Jackson.

Memphis (Stax, Atlantic, Hi!)
In tegenstelling tot Motown klink de soul uit Memphis een stuk minder glad. Memphis ligt aan de Mississippi en een stuk dichter bij de geboortegrond van de blues. Het label Stax (opgezet door het blanke stel Stewart-Axton) grossierde in zompige soul, ingespeeld door de uitstekende huisband Booker T & The MGs. Zangers als Otis Redding en Rufus Thomas keerden hun ziel binnenste buiten. Met zijn zijdezachte stem was Al Green het tegenovergestelde van de ruige Otis Redding. Voor het Hi!-label bracht Green in de jaren zeventig een reeks albums uit die zowel artistiek als commercieel tot de hoogtepunten van de soul behoren. Eén van de bedevaartsoorden van de soulmuziek ligt in Muscle Shoals, een piepklein plaatsje op het platteland van Alabama. In de daar gelegen FAME Studio namen onder meer Aretha Franklin en Wilson Pickett voor het Atlantic-label prachtige platen op.

Philadelphia (Philadelphia International Records)
Soul uit Philadelphia was vooral populair aan het begin van de jaren zeventig. Opvallend aan de ‘Philly Sound’ is de grote rol voor strijkarrangementen waardoor de muziek een soft en gestileerd geluid krijgt. Bijna alle hits werden geschreven door het componistenduo Gamble & Huff. De huisband was MFSB. Enkele Philly-artiesten: The O’Jays, Patti LaBelle en Harold Melvin & The Blue Notes. 

Ook steden als Chicago (met name Chess Records, met Etta James onder contract) en New Orleans (artiesten als The Meters en Lee Dorsey) hadden hun eigen karakteristieke soulgeluid.
audio fragmenten
The Miracles - Whole lotta shakin' in my heart
Barrett Strong - Money
The Jackson 5 - ABC
Booker T & The MGs - Green onions
Wilson Pickett - Soul dance no. 3
Aretha Franklin - I never loved a man the way you love me
Harold Melvin & The Blue Notes - If you don't know me by now
Etta James - Tell mama
The Meters - Chicken strut
bekijk ook deze wijzers
populair
Kindermuziek
Kinderen houden van muziek! Muziekweb heeft een aantal leuke kinderalbums op een rijtje gezet!
klassiek
Richard Strauss
Op 11 juni 2014 is het 150 jaar geleden dat Richard Strauss in München werd geboren. Hij was de belangrijkste Duitse componist van de generatie na Wagner en Brahms.