Carmen is een opera van...
de Franse componist Georges Bizet.
de Italiaanse componist Georges Bizet.
de Franse componist Giacomo Puccini.
de Italiaanse componist Giacomo Puccini.
onderwerpen
Knew you were waiting - soulrevival
De eerste soulrevival was midden jaren tachtig. Synthesizers en blikkerig klinkende drums domineerden de blanke rock én de zwarte soul. In die tijd kwam de film Blues Brothers uit met gastrollen voor James Brown (als dominee!), Aretha Franklin en Ray Charles. Het titelnummer, Solomon Burke’s Everybody Needs Somebody To Love, werd voor de tweede keer een hit. In dezelfde tijd scoorden David Bowie en Mick Jagger een grote hit met een cover van Dancing In The Streets, een Motown-hit uit 1966. Phil Collins nam een cover van The Supremes op en George Michael (toen een superster) trok Aretha Franklin uit haar isolement door een duet met haar op te nemen.

Opvallend is dat de soulrevival vooral populair was in Groot-Brittannië. De Britten hebben sowieso een interessante bijrol gespeeld in de geschiedenis van de soul. Soul was er altijd al populair. Alle grote Britse rockbands hadden aan het begin van hun loopbaan wel een paar soulnummers op het repertoire staan en in de persoon van Dusty Springfield hadden de Engelsen een unieke soulstem in huis, eentje die zelfs in Memphis een plaat mocht opnemen. Soul bleef populair in Engeland, ook tijdens het discotijdperk. Britse verzamelaars kochten zelfs de meest obscure soulplaten op. Deze vergeten singletjes werden dan gedraaid tijdens ‘Northern soul parties’. Het ‘Northern’ slaat op het feit dat deze feesten, waar alleen maar ouderwetse soulmuziek werd gedraaid, vooral populair was in het noorden van Engeland.

Bovendien bracht de eerste generatie zwarte Engelsen (afkomstig uit het Caribisch gebied) niet alleen reggae-, maar ook soulplaten mee. Een voorbeeld is Hot Chocolate, dat een soepele mix van disco en soul speelde. Eén van de eerste blanke soulgroepen was Dexy’s Midnight Runners wier bandnaam een eerbetoon was aan de ‘Northern soul all-nighters’ (‘Dexy’ is een koosnaam voor de amfetamine die populair was onder bezoekers van dergelijke feesten). De muziek op het debuutalbum van Dexy’s Midnight Runners (uit 1980) was een weerslag van de ongepolijste soul die ook op deze feesten klonk. Latere artiesten kozen voor een zwoelere en hitgevoelige soulvariant. Artiesten als Sade, Lisa Stansfield, Simply Red, en iets later Joss Stone, scoorden goed met hun ‘blue-eyed soul’ en een aantal van hen mocht zelfs komen touren in de VS.

Mede door het liefdewerk van de Britten overleefde soul de donkere jaren tachtig en kreeg het haar ‘ziel’ weer terug in een nieuwe gedaante: de neo-soul.
audio fragmenten
Dusty Springfield - Girls it ain't easy
Hot Chocolate - You sexy thing
Dexy's Midnight Runners - There there my dear
Simply Red - Stars
The Commitments - Mr. Pitiful
Blues Brothers - Everybody needs somebody to love
David Bowie & Mick Jagger - Dancing in the streets
Phil Collins - Love is like a heatwave
George Michael & Aretha Franklin - I knew you were waiting
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Richard Wagner
Richard Wagner is één van de grootste operacomponisten ooit. In 2013 is het twee eeuwen geleden dat hij werd geboren.
klassiek
Opera in de 20e eeuw
De operageschiedenis van de twintigste eeuw, aan de hand van tien opera’s en een zevendelige cyclus.