Wat was de titel van de grootste hit van Black Sabbath?
Black Night
Communication Breakdown
Paranoid
Sabbath Bloody Sabbath
onderwerpen
One nation under a groove - funk
Funk was het wilde broertje van de soul. Vooral de Motown-variant stak braaf af tegenover uitzinnige funkateers als George Clinton (met zijn groepen Parliament en Funkadelic) en Sylvester ‘Sly Stone’ Stewart. Toch begonnen zowel Clinton als Sly Stone als souljongens, maar onder invloed van psychedelische rock (en dito drugs) werd hun muziek steeds gekker.

‘The Godfather Of Funk’ is echter James Brown. Hij bracht in 1965 de eerste funksingle uit: Papa’s Got A Brand New Bag. De funk van James Brown bouwde uit op de soulformule die hij zelf had ontwikkeld, met één groot verschil: binnen de funk is de melodie van een nummer ondergeschikt is aan het ritme. Naast de drummer is er binnen de funk daarom ook een hoofdrol voor de bassist. Niet voor niets zijn het twee bassisten die als grondleggers van de funk worden gezien: Larry Graham en Bootsy Collins.

Een jonge Bootsy Collins leerde het vak in de band van James Brown en was later bassist bij Funkadelic. Brown leerde Bootsy wat de funk was: ‘It’s all about the one’: het accent lag op de eerste tel van de vierkwartsmaat, dit in tegenstelling tot soul dat het accent op de tweede en de vierde tel legde.

Begin jaren tachtig was Rick James de grote ster van de funk. Hij durfde het om als één van de eersten met synthesizers te stoeien. Zijn bekendste hit Superfreak werd later succesvol bewerkt door rapper MC Hammer. James verloor zich al snel in een leven vol drugs en groupies.

Een gedreven jonge muzikant, ene Prince Roger Nelson, stond klaar om James’ stokje over te nemen. Aan de hand van Prince sloeg de funk nieuwe wegen in. De onvermoeibare Prince wist funk te koppelen aan rock en new wave en schiep in de jaren tachtig zo een compleet nieuw soulvol geluid.
audio fragmenten
James Brown - Papa's got a brand new bag
Sly & The Family Stone - Thank you for lettin be mice elf agin
Parliament - Give up the funk
Funkadelic - One nation under a groove
Bootsy Collins - Ahh... the name is Bootsy, baby!
Rick James - Super freak
Prince - Dirty mind
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Ballet 1600-1900
Het ballet kent een rijke geschiedenis. Veel belangrijke componisten hebben zich met het genre beziggehouden. Lees meer over de muziek en de ontwikkeling van de dansvorm in deze webwijzer.
over de CDR
50 jaar
In 2011 vierde de Centrale Discotheek Rotterdam haar vijftigste verjaardag. Deze webwijzer gaat over onze geschiedenis en mogelijkheden in woord, beeld en natuurlijk, geluid.