Hieronder zie je rockabilly-artiesten. Welke naam hoort hier niet bij?
Bob Wills
Elvis Presley
Johnny Cash
Roy Orbison
onderwerpen
Tien vergeten soulartiesten
1. O.V. Wright
Simpel gezegd: de stem van Otis Redding begeleid door de band van Al Green. Overton Vertis Wright had een kort en lastig leven, dat hij wel wist om te zetten in emotionele soulmuziek. Overleed al op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van een drugsverslaving.

2. Doris Duke
Doris Duke bracht twee albums uit waarvan vooral I’m A Loser (1969) een pareltje is, een stem vol treurnis waarmee ze al haar liefdesleed uitsnikt.

3. D.J. Rogers
Zanger uit Los Angeles met de zon in zijn stem. DeWayne Julius Rogers spoort zijn luisteraars aan om er, ondanks alle ellende, toch maar het beste van te maken. Helaas leidde die oproep niet tot verkoopsuccessen.

4. Wendy Rene
Geflopte zangeres uit de Stax-school, die als tiener haar enige hit scoorde. Toen een volgende hit uitbleef, zegde Stax zonder pardon het contract op.

5. Terry Callier
Terry Callier was een singer/songwriter die jazz- en soulinvloeden in zijn unieke muziek wist te weven. Toen het succes uitbleef, hing hij zijn gitaar aan de wilgen en werd hij fulltime huisvader. Werd op latere leeftijd toch herontdekt in Engeland waar hij samenwerkte met Massive Attack.

6. Big John Russell
Ook Nederland kent zijn vergeten soulzangers, zoals de in Suriname geboren soulkolos Big John Russell. De meeste Nederlanders kennen hem waarschijnlijk van het Surinaamse volksliedje A La Presie dat hij inzong voor een reclamespot.

7. Geno Washington
Niet te verwarren met Gino Washington, dat is een soulzanger uit Detroit. Geno-met-een-e is een Amerikaan die in Engeland woont. Zijn keiharde stem en uptemposongs waren favoriet bij de bezoekers van Northern-soulparties. Dexy’s Midnight Runners eerden hem met het lied Geno.

8. Shuggie Otis
Zoon van Johnny Otis, de bandleider die Etta James ontdekte. Shuggie speelde gitaar in zijn vaders band en werd beschouwd als het wonderkind van zijn generatie. Mede door een hardnekkige alcoholverslaving kwam dat er niet uit. Wel nam hij in 1974 het fraaie Inspiration Information op, dat zijn tijd ver vooruit was. Zowel Prince als Massive Attack klinken door op dit unieke album.

9. Leroy Hutson
Dim de lichten, vul een glas wijn en vlei je, samen met je geliefde, neer op een lamsvelletje voor de open haard. Zet een album op van de zoetgevooisde Leroy Hutson op. Net als Curtis Mayfield zong hij ooit bij The Impressions.

10. Betty Harris
De zompige, funky soulvariant uit New Orleans is sowieso onderschat. Op funkgroep The Meters na, zijn maar weinig soulartiesten die doorbraken buiten de gemeentegrenzen van The Crescent City. We hadden Ernie K-Doe of Eddie Bo kunnen kiezen, maar dames gaan voor: daarom Betty Harris.
audio fragmenten
O.V. Wright - A nickel and a nail
Doris Duke - To the other woman (I'm the other woman)
D.J. Rogers - It's good to be alive
Wendy Rene - What will tomorrow bring
Terry Callier - Be my woman
Big John Russell - Funky Amsterdam
Geno Washington - Ride your pony
Shuggie Otis - Strawberry letter 23
Leroy Hutson - Lucky felllow
Betty Harris - Mean man
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Richard Wagner
Richard Wagner is één van de grootste operacomponisten ooit. In 2013 is het twee eeuwen geleden dat hij werd geboren.
populair
Hardrock Metal

Ruige gitaren, beukende drums en een schreeuwende zanger. Zo stellen veel mensen zich heavy metal voor. Deels klopt dat beeld ook wel, maar metal is veel meer dan dat.