Welke hedendaagse jazzartiest is Nederlands?
Brad Mehldau
Joshua Redman
Benjamin Herman
Esbjörn Svensson
onderwerpen
Canon der componisten 1

Over het algemeen werken filmcomponisten erg hard en leveren zij meerdere per jaar af. Veel van deze workaholics gaan niet met pensioen en hebben daarom gigantische discografieën op hun naam staan. Waar te beginnen? Dit korte overzicht geeft enkele suggesties.

Max Steiner (1888-1971)
Als kleinzoon van de ontdekker van Johann Strauss, kreeg Max Steiner de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten. De Oostenrijker was op zijn vijftiende al een professioneel componist en dirigent. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vertrok hij naar de Verenigde Staten. Daar werd hij een grondlegger van de orkestrale filmmuziek. Het gebruik van het , de en clicktracks om beeld en geluid te synchroniseren waren enkele van zijn baanbrekende handelsmerken. Steiner had een groot aandeel in het succes van de legendarische films King Kong (1933), Gone With The Wind (1939) en Casablanca (1942).

Tijdgenoten: Dimitri Tiomkin (High Noon), Franz Waxman (Sunset Boulevard), Erich Wolfgang Korngold (Robin Hood).

Alfred Newman (1901-1979)
Deze New Yorker hielp in zijn jonge jaren George Gershwin en Irving Berlin bij hun musicals en stapte in de jaren dertig over naar Hollywood. Daar maakte hij naam met soundtracks als Wuthering Heights (1939) en How The West Was Won (1962). Hoewel deze films tegenwoordig zijn weggezakt, kan elke filmganger zijn 20th Century Fox Fanfare meezingen. De familie Newman leverde nog veel meer filmcomponisten, waaronder David (Ice Age) en Thomas (Skyfall) en neef Randy (Toy Story). Alfred Newman won negen oscars, nog steeds een record.

Tijdgenoten: Miklós Rózsa (Ben Hur), Hans J. Salter 

Alex North (1910-1991)
Hoewel hij minder bekend was dan zijn tijdgenoten, was Alex North erg vernieuwend. Zijn eerste score A Streetcare Named Desire (1951) was baanbrekend in het gebruik van jazz en dissonanten. Een filmkeuringscommissie vroeg hem (zonder succes) om deze ‘vleselijke’ en ‘beledigende’ elementen te verwijderen. Andere bekende films die hij van muziek voorzag waren Viva Zapata! (1952), Spartacus (1960) en Cleopatra (1963). Naast soundtracks componeerde North ook symfonieën en muziek voor ballet, theater en televisie. 

Tijdgenoten: Nino Rota (The Godfather), Bernard Herrmann (Psycho), David Raksin (Laura)

Henry Mancini (1924-1994)
In een tijd waarin rock-‘n-roll en jazz gemeengoed werden, doken deze trendy muziekstijlen steeds meer op in films. De Italiaans-Amerikaanse filmcomponist Henry Mancini werkte als schrijver/arrangeur mee aan popliedjes en wist wat het jonge bioscooppubliek wilde horen. Diverse composities werden daarom grote pophits, zoals de thema’s van Peter Gunn (1959) en The Pink Panter (1963) en het bitterzoete Moon River (Breakfast At Tiffany’s, 1961). Het bewegen tussen pop, jazz en licht klassiek maakte van Mancini een van de best verkopende artiesten van zijn generatie.

Tijdgenoten: Michel Legrand (The Thomas Crown Affair), John Barry (James Bond), Lalo Schifrin (Mission Impossible), Elmer Bernstein (The Magnificent Seven)

Ennio Morricone (1928)
Ook Ennio Morricone begon zijn loopbaan in de popindustrie. De Italiaan verwerkte later elektrische gitaren in zijn filmmuziek en schrok er ook niet voor terug om geluiden als tikkende schrijfmachines in zijn scores te verwerken. Toch markeerde zijn werk ook de terugkeer van klassieke elementen zoals het . Sergio Leone, de regisseur met wie hij wereldberoemde films als The Good, The Bad and The Ugly (1966) en Once Upon A Time In The West (1968) maakte, kende Morricone al vanaf de basisschool.

Tijdgenoten: Bruno Nicolai, Maurice Jarre (Lawrence of Arabia), Georges Delerue (Platoon)
audio fragmenten
Max Steiner - Tara's Theme
Dimitri Tiomkin - Oh Do Not Forsake Me Oh My Darling
Alfred Newman - 20th Century Fox Fanfare
Miklós Rózsa - Spellbound
Alex North - The Four Deuces
Nino Rota - The Godfather II Main Theme
Henry Mancini - The Pink Panter
John Barry - James Bond Theme
Ennio Morricone - A Man With Harmonica
Maurice Jarre - Lawrence of Arabia Main Theme
Ennio Morricone in actie als dirigent Ennio Morricone in actie als dirigent
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Ballet 1600-1900
Het ballet kent een rijke geschiedenis. Veel belangrijke componisten hebben zich met het genre beziggehouden. Lees meer over de muziek en de ontwikkeling van de dansvorm in deze webwijzer.
klassiek
Frederic Chopin
Wie Chopin zegt, zegt piano. Zijn kunst was een mix van sensitiviteit, expressie en virtuositeit zoals die maar zelden geëvenaard is.