De belangrijkste balletcomponist ten tijde van Lodewijk XIV was:
Beauchamps
Molière
Lully
Rameau
onderwerpen
Caribisch gebied
Voor een betrekkelijk klein gebied met niet zo enorm veel inwoners kent ‘the Caribbean’ een enorme muzikale rijkdom. Dat heeft alles met de geschiedenis te maken. Fransen, Engelsen, Spanjaarden en Hollanders koloniseerden de vele eilanden. Ze stichtten er plantages waar tabak en suiker werden verbouwd. Voor het zware werk haalden de Europeanen miljoenen Afrikaanse slaven naar Amerika.

De volksmuziek van landen als Cuba, Dominicaanse Republiek, Jamaica en de vele kleinere eilanden is grofweg een mengeling van Afrikaanse en Europese culturen. West-Afrikaanse percussie werd gemengd met Europese snaarinstrumenten. Elk eiland kent zijn eigen ritmes. Cuba kent de bolero en de són, die beroemd werden gemaakt door Buena Vista Social Club.

Hedendaagse muzikanten als Roberto Fonseca en Orishas laten zich hier nog altijd door inspireren en mengen de lokale stijl met jazz, soul en hiphop. De Dominicaanse Republiek schonk de wereld merengue en bachata. De volksmuziek van Puerto Rico kent minder Afrikaanse invloeden en klinkt Spaanser, omdat er minder slaven naar dat eiland werden gevoerd. Eind jaren negentig werd de reggaeton enorm populair op Puerto Rico. Het is een explosief mengsel van dancehall, hiphop en latinritmes. Artiesten als Daddy Yankee en Calle 13 bewijzen dat het mengen van muziek bij de Puertoricanen nog altijd in het bloed zit.

Uit Colombia komt de cumbia. Deze feestmuziek is enorm populair ook onder jongeren die de muziek mengen met rap en electro (nuevo cumbia). Weliswaar niet uit het Caribisch gebied maar prima voor een zonnige Spaanstalige vakantie zijn Ozomatli (Mexico), Los Amigos Invisibles (Venezuela) en Los Fabulosos Cadillacs (Argentinië).

De muziek van de Engelstalige Cariben is al veertig jaar enorm populair. Ska, en zijn lomere variant reggae, komen van Jamaica. Bob Marley lijkt voor altijd de grootste naam van het genre te zijn. Dub, dancehall en ragga zijn ook Jamaicaanse uitvindingen.

Van Trinidad komt de calypso, soca en rapso die gekenmerkt worden door het gebruik van de steeldrums, een drum gemaakt van oude olievaten. Calypso ontstond aan het begin van de twintigste eeuw. De muziek van mannen als Mighty Sparrow en Lord Kitchener was vooral vocaal en in de teksten werden de Britse kolonisators belachelijk gemaakt. Soca combineert calypso met soul. Rapso is dan weer het kind van rap en soca.

Van de Franstalige eilanden Guadeloupe en Martinique komen de zouk en biguine. Een opvallende zanger van Martinique is Kali, die biguine mengt met reggae en pop. Ook van Martinique is Malavoi in wiens muziek ook invloeden uit Brazilië en jazz opduiken. Dat alles leidt tot een vrolijk swingend geheel. De muziek van de Nederlandse Antillen blijft internationaal gezien een goed bewaard geheim. Izaline Calister is uitgegroeid tot de bekendste ambassadrice van de salsa antiyana.
audio fragmenten
Buena Vista Social Club - Chan chan
Roberto Fonseca - Quien soy yo
Elvis Crespo - Suavemente
Contijo Y Su Combo & Ismael Rivera - El bombón de Elena
Daddy Yankee - Gasolina
Ondatropica - Suena
Los Amigos Invisibles - Cuchi cuchi
Los Silverstones - Tamborito swing
Bob Marley & The Wailers - Could you be loved
Mighty Sparrow - Sailor man
Kali - Aline vole
Malavoi - Nou pé pa kimbé
Izaline Calister - Kanta helele
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te  beginnen? Hier helpen wij u verder.
over de CDR
50 jaar
In 2011 vierde de Centrale Discotheek Rotterdam haar vijftigste verjaardag. Deze webwijzer gaat over onze geschiedenis en mogelijkheden in woord, beeld en natuurlijk, geluid.