Hieronder zie je rockabilly-artiesten. Welke naam hoort hier niet bij?
Bob Wills
Elvis Presley
Johnny Cash
Roy Orbison
onderwerpen
Duitsland
Duitsland als vakantieland is meer dan het Zwarte Woud. Vooral steden als Berlijn en Hamburg zijn de laatste jaren populaire bestemmingen. Ook ontdekken meer mensen de Oostzeekust in de voormalige DDR.

Natuurlijk is Duitsland hét geboorteland van de romantische muziek. De serieuze Duitse geest wist de betekenis van puur instrumentale muziek tot diep-symbolische en religieuze sferen op te werken. Johannes Brahms (1833-1897) is de serieuze Duitse romanticus bij uitstek. Zijn pianomuziek is gelukkig niet alleen maar serieus maar ook ideaal voor een zwoele zomeravond.

Duitse amusementsmuziek is gelukkig meer dan het schlagergenre, de ongevaarlijke verbastering van de oorspronkelijke Duitse volksmuziek die na de Tweede Wereldoorlog ontstond. Tegelijk met de schlagerzangers kwamen de Liedermacher. Een geheel andere genre: de Liedermacher waren serieus en intellectueel en schreven knappe teksten bij hun rustige muziek. Popmuziek was vanaf de rock-n'-roll-dagen al populair bij de Duitsers maar het duurde tot de jaren zeventig voordat er voor het eerst ook in het Duits werd gezongen.

Kraftwerk was de eerste succesvolle Duitstalige popband. De groep uit Düsseldorf viel ook op, omdat het de eerste popband was die volledig uit synthesizers bestond. Het hek ging van de dam aan het begin van de jaren tachtig met de Neue Deutsche Welle. Artiesten als Nena, Trio en de Oostenrijker Falco scoorden wereldwijd hits in het Duits.

In de jaren negentig groeide Duitsland uit tot pioniersland binnen de house. De belangrijkste innovaties in het genre vonden plaats in Berlijn en Keulen (het Kompakt-label). Lichtvoetige electropop lijkt een Berlijns patent met acts als Stereo Total (meestal zingend in het Frans) en 2Raumwohung.

Ook binnen de metal speelt Duitsland al jarenlang een prominente rol met Rammstein als trots boegbeeld. Recent Duits succes kwam van de Berlijnse rapper Peter Fox die zijn woonplaats op het album Stadtaffe poëtisch bezong. La Brass Banda grijpt terug op haar Beierse wortels en weet zo de lokale fanfaretraditie naar de 21e eeuw te vertalen.
audio fragmenten
Johannes Brahms - Intermezzos voor piano, op. 117
Reinhard Mey - Ich wollte wie Orpheus singen
Kraftwerk - Trans Europa express
Trio - Turaluraluralu
Reinhard Voigt (Kompakt) - In Wandel der Zeit
Stereo Total - Le chanson d'A
Rammstein - Sonne
Peter Fox - Haus am See
La Brass Banda - Autobahn
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Richard Wagner
Richard Wagner is één van de grootste operacomponisten ooit. In 2013 is het twee eeuwen geleden dat hij werd geboren.
populair
Rock-'n-roll
Deze webwijzer gaat over rock-'n-roll. Niet zomaar een rage uit de jaren vijftig, maar het begin van iets gigantisch:  de popmuziek.