Welke muzikant had veel invloed op jazz fusion?
Miles Davis
John Coltrane
Roy Ayers
Chet Baker
onderwerpen
Italiƫ
Italiaanse muziek is enorm populair in Nederland en niet alleen gedurende de zonnige zomermaanden. De albums van de blinde tenor Andrea Bocceli staan steevast hoog in de hitlijsten. Ook Alessandro Safina brengt popmuziek en opera met succes dichter bij elkaar.

Eros Ramazzotti en Zuccherro Fornaciari hebben een rockverleden en scoren al meer dan twintig jaar hits. Zangeres Laura Pausini doet het met haar luisterliederen iets kalmer aan. In de jaren tachtig veroverde disco van Italiaanse makelij, de zogenaamde italo, wereldwijd de dansvloeren. Ennio Morricone was een belangrijke pionier binnen de filmmuziek. Verder heeft Italië levendige scenes binnen de progrock en hardrock (groepen als Goblin, Le Orme en Lacuna Coil).

Minder bekend is dat Italië ook nog een heel levendige folkscene kent. De volksmuziek verschilt per regio. In Toscane geeft accordeonist Riccardo Tesi met zijn groep Banditaliana een energieke bewerking van traditionele lokale muziek. Sardinië is beroemd om zijn a tenore groepen van vier polyfone zangers. Een goed voorbeeld van deze eeuwenoude traditie geven de Tenores Di Bitti.

De Napolitaanse troubadour Daniele Sepe gooit allerlei dansbare volksmuziek op een hoop en brouwt daar een feestelijk geheel van. Het twintigkoppige Banda Ionica houdt de traditie van Siciliaanse blaaskapellen levend. Ook van Sicilië is Aretuska. Dit strak geklede gezelschap rondom trompettist Roy Paci mengt latin en ska. Eén van de interessantere nieuwe namen is de creatieve singer/songwriter Vinicio Capossela die met zijn liedjes aansluit bij het oeuvre van de onverwoestbare Paolo Conte.

Het volkse heeft ook in de klassieke muziek invloed gehad, vooral in de romantische opera in Italië. Het zogenaamde verisme was een stroming die een hard maar ook vaak sfeervol volks realisme nastreefde. Pietro Mascagni’s (1863-1945) Cavalleria Rusticana (‘Boerse ridderlijkheid’) is het schoolvoorbeeld, met de aria ‘Voi lo sapete, o mama’ als één van de vele hoogtepunten.
audio fragmenten
Andrea Bocelli - L'attesa
Eros Ramazotti - Il cammino
Laura Pausini - Benvenuto
'Lectric Workers - Robot is systematic
Riccardo Tesi - Assedio
Tenores di Bitti - Anghelos cantade
Daniele Sepe - Vite perdite
Banda Ionica - Espinita
Aretuska - Yettaboom
Ennio Morricone - Once upon a time in the West
Vinicio Capossela - Il grande leviatano
Pietro Mascagni - Voi lo sapete, o mama
bekijk ook deze wijzers
populair
Country
Countrymuziek behoort in de Verenigde Staten tot de populairste muziekstijlen. Ook in Nederland is er veel belangstelling voor deze van oorsprong eenvoudige plattelandsmuziek.
populair
Rock-'n-roll
Deze webwijzer gaat over rock-'n-roll. Niet zomaar een rage uit de jaren vijftig, maar het begin van iets gigantisch:  de popmuziek.