Welke hedendaagse jazzartiest is Nederlands?
Brad Mehldau
Joshua Redman
Benjamin Herman
Esbjörn Svensson
onderwerpen
Italië
Italiaanse muziek is enorm populair in Nederland en niet alleen gedurende de zonnige zomermaanden. De albums van de blinde tenor Andrea Bocceli staan steevast hoog in de hitlijsten. Ook Alessandro Safina brengt popmuziek en opera met succes dichter bij elkaar.

Eros Ramazzotti en Zuccherro Fornaciari hebben een rockverleden en scoren al meer dan twintig jaar hits. Zangeres Laura Pausini doet het met haar luisterliederen iets kalmer aan. In de jaren tachtig veroverde disco van Italiaanse makelij, de zogenaamde italo, wereldwijd de dansvloeren. Ennio Morricone was een belangrijke pionier binnen de filmmuziek. Verder heeft Italië levendige scenes binnen de progrock en hardrock (groepen als Goblin, Le Orme en Lacuna Coil).

Minder bekend is dat Italië ook nog een heel levendige folkscene kent. De volksmuziek verschilt per regio. In Toscane geeft accordeonist Riccardo Tesi met zijn groep Banditaliana een energieke bewerking van traditionele lokale muziek. Sardinië is beroemd om zijn a tenore groepen van vier polyfone zangers. Een goed voorbeeld van deze eeuwenoude traditie geven de Tenores Di Bitti.

De Napolitaanse troubadour Daniele Sepe gooit allerlei dansbare volksmuziek op een hoop en brouwt daar een feestelijk geheel van. Het twintigkoppige Banda Ionica houdt de traditie van Siciliaanse blaaskapellen levend. Ook van Sicilië is Aretuska. Dit strak geklede gezelschap rondom trompettist Roy Paci mengt latin en ska. Eén van de interessantere nieuwe namen is de creatieve singer/songwriter Vinicio Capossela die met zijn liedjes aansluit bij het oeuvre van de onverwoestbare Paolo Conte.

Het volkse heeft ook in de klassieke muziek invloed gehad, vooral in de romantische opera in Italië. Het zogenaamde verisme was een stroming die een hard maar ook vaak sfeervol volks realisme nastreefde. Pietro Mascagni’s (1863-1945) Cavalleria Rusticana (‘Boerse ridderlijkheid’) is het schoolvoorbeeld, met de aria ‘Voi lo sapete, o mama’ als één van de vele hoogtepunten.
audio fragmenten
Andrea Bocelli - L'attesa
Eros Ramazotti - Il cammino
Laura Pausini - Benvenuto
'Lectric Workers - Robot is systematic
Riccardo Tesi - Assedio
Tenores di Bitti - Anghelos cantade
Daniele Sepe - Vite perdite
Banda Ionica - Espinita
Aretuska - Yettaboom
Ennio Morricone - Once upon a time in the West
Vinicio Capossela - Il grande leviatano
Pietro Mascagni - Voi lo sapete, o mama
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Richard Strauss
Op 11 juni 2014 is het 150 jaar geleden dat Richard Strauss in München werd geboren. Hij was de belangrijkste Duitse componist van de generatie na Wagner en Brahms. 
klassiek
Ballet 1900-2000
Het ballet kent een rijke geschiedenis. Veel belangrijke componisten hebben zich met het genre beziggehouden. In deze webwijzer leest u alles over de ontwikkeling van het ballet in de twintigste eeuw.