Wanneer begon het cabaret in Nederland?
Aan het eind van de 18e eeuw
Aan het eind van de 19e eeuw
In 1927
In 1960
onderwerpen
Scandinavië
Steeds meer Nederlanders reizen in de zomer naar het noorden van Europa. Voor iedereen die op zoek is naar rust en ruimte zijn de noordelijke landen een paradijs. Maar ook muziekliefhebbers kunnen er hun hart ophalen.

Popmuziek is er in alle soorten maten: van metal tot hitparadepop. De lijst van succesvolle Scandinaviërs lijkt eindeloos. ABBA, The Cardigans, Mando Diao en Robyn (Zweden), Kaizers Orchestra, Madrugada, Katzenjammer en Maria Mena (Noorwegen), Björk en Sigur Rós (IJsland), Him en 22-Pistepirkko (Finland) zijn enkele voorbeelden. Noorwegen kent een stevige jazztraditie waarvan Jan Garbarek, Bugge Wesseltoft en het jonge Jaga Jazzist belangrijke exponenten zijn.

Ook klassieke muziek bloeide in Scandinavië. Eén van de bekendste componisten is de Fin Jean Sibelius (1865-1957), die wel wordt gezien als de verpersoonlijking van de Finse nationaliteit. Op 8 december, zijn verjaardag, wordt zelfs de Dag van de Finse muziek gevierd. Er is precies één opname gemaakt waar Sibelius een eigen compositie dirigeert, in 1938.

De eigen volksmuziek is ook weer in opkomst in Scandinavië. De groeiende interesse is niet in de laatste plaats te danken aan groepen als Hedningarna en Garmarna (beiden uit Zweden) die traditionele instrumenten als de nyckelharpa en de säckpipa koppelden aan elektrische gitaren en synthesizers. Mari Boine houdt al tien jaar lang de cultuur van de Saami (Lappen) levend. Kenmerkend aan de Saami-zang is de joik. House (en dan met name trance) zit de laatste jaren met dank aan Swedish House Mafia ook in de lift. Ook populair in Scandinavië is folk metal en viking metal, beide genres zijn opvallende combinaties van volksmuziek en heavy metal.
audio fragmenten
ABBA - Waterloo [Swedish version]
Kaizers Orchestra - Bon fra helvete
Sigur Rós - Svefn g englar
Bugge Wesseltoft - My foolish heart
Jaga Jazzist - Suomi Finland
Jean Sibelius - Andante festivo, 1938
Hedningarna - Hoglorfen
Mari Boine - Vuoi vuoi mu
Finntroll - Eliytres
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Richard Strauss
Op 11 juni 2014 is het 150 jaar geleden dat Richard Strauss in München werd geboren. Hij was de belangrijkste Duitse componist van de generatie na Wagner en Brahms. 
wereld
Celtic
Albumtitels als Celtic Voices, Celtic Mystery, Celtic Circle, zelfs Celtic Reiki... Het begrip celtic is duidelijk populair, ook in de muziekwereld. Maar over welke muziek gaat het dan eigenlijk?