De muzikale term industrial werd geïntroduceerd door....
Nine Inch Nails
Throbbing Gristle
Cabaret Voltaire
Kid Baltan
onderwerpen
Scandinavië
Steeds meer Nederlanders reizen in de zomer naar het noorden van Europa. Voor iedereen die op zoek is naar rust en ruimte zijn de noordelijke landen een paradijs. Maar ook muziekliefhebbers kunnen er hun hart ophalen.

Popmuziek is er in alle soorten maten: van metal tot hitparadepop. De lijst van succesvolle Scandinaviërs lijkt eindeloos. ABBA, The Cardigans, Mando Diao en Robyn (Zweden), Kaizers Orchestra, Madrugada, Katzenjammer en Maria Mena (Noorwegen), Björk en Sigur Rós (IJsland), Him en 22-Pistepirkko (Finland) zijn enkele voorbeelden. Noorwegen kent een stevige jazztraditie waarvan Jan Garbarek, Bugge Wesseltoft en het jonge Jaga Jazzist belangrijke exponenten zijn.

Ook klassieke muziek bloeide in Scandinavië. Eén van de bekendste componisten is de Fin Jean Sibelius (1865-1957), die wel wordt gezien als de verpersoonlijking van de Finse nationaliteit. Op 8 december, zijn verjaardag, wordt zelfs de Dag van de Finse muziek gevierd. Er is precies één opname gemaakt waar Sibelius een eigen compositie dirigeert, in 1938.

De eigen volksmuziek is ook weer in opkomst in Scandinavië. De groeiende interesse is niet in de laatste plaats te danken aan groepen als Hedningarna en Garmarna (beiden uit Zweden) die traditionele instrumenten als de nyckelharpa en de säckpipa koppelden aan elektrische gitaren en synthesizers. Mari Boine houdt al tien jaar lang de cultuur van de Saami (Lappen) levend. Kenmerkend aan de Saami-zang is de joik. House (en dan met name trance) zit de laatste jaren met dank aan Swedish House Mafia ook in de lift. Ook populair in Scandinavië is folk metal en viking metal, beide genres zijn opvallende combinaties van volksmuziek en heavy metal.
audio fragmenten
ABBA - Waterloo [Swedish version]
Kaizers Orchestra - Bon fra helvete
Sigur Rós - Svefn g englar
Bugge Wesseltoft - My foolish heart
Jaga Jazzist - Suomi Finland
Jean Sibelius - Andante festivo, 1938
Hedningarna - Hoglorfen
Mari Boine - Vuoi vuoi mu
Finntroll - Eliytres
bekijk ook deze wijzers
populair
Popfestivals
Wat maakt popfestivals zo succesvol? Is dat ‘het festivalgevoel’? Of ligt het toch aan de artiesten? In deze webwijzer maken de redacteurs van Muziekweb een reis langs veertig jaar popfestivals.
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te  beginnen? Hier helpen wij u verder.