Waar besteedde Ate Doornbosch een groot deel van zijn leven aan?
Onderzoek naar middeleeuwse instrumenten
Onderzoek naar Nederlandstalige volksliedjes
Onderzoek naar Brabantse familiegeschiedenissen
Onderzoek naar bomen, voornamelijk de groene linde
onderwerpen
.....
Introductie
Vanwege de enorme diversiteit aan muziek is het voor een onderzoeker, zoals de schrijver van deze webwijzer, lastig om te beoordelen wat wel en geen zigeunermuziek is. De grens is lastig te trekken. Er zijn diverse stellingen te bedenken die het begrip zigeunermuziek afbakenen, maar op elke stelling valt wel iets af te dingen. Kijk maar.

Stelling 1: Zigeunermuziek is alle muziek die gemaakt is door zigeuners.
Dat kan, maar wanneer je deze begrenzing hanteert dan sluit je de niet-zigeuners uit. En ook deze gadjo’s hebben fraaie interpretaties opgenomen van liedjes die geschreven zijn door zigeuners. Voorbeelden zijn het Nederlandse Parno Gadje, Hot Club de Norvège of Goran Bregovic. De laatste zorgde in de jaren negentig zelfs voor een explosie aan aandacht voor de fanfaremuziek van de Servische zigeuners.

Stelling 2: Zigeunermuziek is alle muziek gezongen in het Romani, de taal van de zigeuners.
Een prima afbakening maar dan sluit je de muziek van de zigeuners uit Spanje en Frankrijk uit, want zij zingen in hun eigen taal, het Cali. Een ander bezwaar is het feit dat zigeuners ook muziek van buiten hun eigen traditie spelen en dan ook niet in het Romani zingen. Denk maar aan de vele jazzstandards die Django Reinhardt opnam. Een ander voorbeeld is de themamuziek van James Bond, die erg populair is onder zigeunerblaaskapellen.

Wat is het dan wel?
Sommige liefhebbers beweren dat zij een zigeuner met de ogen dicht kunnen herkennen. Het vrije spel, een bepaald vibrato in de stem. Het is iets ondefinieerbaars dat ze in het hart treft en de haren in de nek overeind zet. Dat magische gevoel laat zich maar moeilijk in woorden en schema’s vangen. Daarom kiezen we in deze webwijzer voor een ruime definitie van het begrip zigeunermuziek. In hun muziek trekken de Roma zich weinig aan van grenzen. Daarom is deze webwijzer niet alleen maar geografisch ingedeeld. De hoofdstukken zijn opgehangen aan belangrijke liederen, omdat de liederen van generatie op generatie worden doorgegeven. Omdat zigeuners hun eigen geschiedenis niet op schrift stelden in boeken vormde de muziek eeuwenlang een orale vorm van geschiedschrijving. De volgende hoofdstukken vertellen de muzikale geschiedenis van de Roma.
audio fragmenten
Esma Redzepova - Hajri ma te dike
Django Reinhardt - Nuages
Hot Club de Norvège - Swinging with Jimmy
Goran Bregovic - Kalasjnikov
Ahirkapi Büyük Roman Orkestrasi - Misirlou
Fanfare Ciocarlia - Born to be wild
bekijk ook deze wijzers
klassiek
Klassiek in Vogelvlucht
Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te  beginnen? Hier helpen wij u verder.
wereld
New age
Vroeger had new age een hoog ‘geitenwollensokken’-gehalte, new age was iets voor idealistische maar zweverige mensen. Tegenwoordig is new age echter een wijdverbreid en geaccepteerd begrip.