The Byrds, Bob Dylan en Simon and Garfunkel vertegenwoordigden:
Country pop
Bluegrass
Folkrock
Cowboy jazz
50 jaar Centrale Discotheek
In vijf decennia groeide de verzameling van de Centrale Discotheek Rotterdam uit van een bescheiden 1200 lp's tot een indrukwekkende collectie 400.000 cd’s en 300.000 lp’s. Muziek beschikbaar stellen én muziekliefhebbers in contact brengen met nieuwe muziek, dat bleven al die jaren de doelstellingen van de CDR. In 2011 gebeurt dat deels digitaal: op muziekweb.nl staan luistervoorbeelden van 30 seconden, in de ruimte van de CDR in de Rotterdamse bibliotheek zijn alle 400.000 cd’s vrij te beluisteren.
onderwerpen
Het begin
Veel mensen op een leuke en snelle manier met nieuwe muziek in contact laten komen. Dat was de droom van Rob Maas, de oprichter van de Centrale Discotheek. Zonder slag of stoot kwam zijn 'muziekuitleen' er niet, maar vanaf 1961 een openbare muziekcollectie rijker.
Expansie
De collectie breidde zich op de nieuwe locatie gestaag uit. Niet in de laatste plaats doordat de Centrale Discotheek vanaf 1967 ook popmuziek ging uitlenen. Al snel vormde die muziek ook het grootste deel van de collectie. 
Discotheek vs Bibliotheek

In 1976 begonnen de eerste gesprekken over het samenvoegen van Discotheek en Bibliotheek in Rotterdam. De Gemeente wilde de CDR integreren in de Gemeentebibliotheek. Dit was tegen de zin in van de CDR-medewerkers, onder meer omdat zij geen bibliotheekdiploma hadden en dan beduidend lager betaald zouden worden dan hun gediplomeerde collega’s in de bibliotheek.

Automatisering
Op het terrein van de automatisering is de CDR er vroeg bij: al in 1968 staat er al een voorloper van de PC. Software wordt intern ontwikkelen, en daardoor houdt de CDR op dat vlak een voorsprong op de concurrentie. De automatisering mondt rond 2000 uit in een monsterproject: het volledig digitaliseren van de gehele muziekcollectie.
Dienstverlening en zichtbaarheid
Informatievoorziening is vanaf 1961 altijd al één van de doelstellingen van de CDR geweest. De CDR houdt haar klanten graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de muziekwereld.
De toekomst
Ook in de toekomst wil de CDR zich blijven onderscheiden, maar het doel blijft altijd om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met nieuwe, onbekende muziek. 
bekijk ook deze wijzers
populair
Soul
Soul is misschien wel het grootste geschenk dat de zwarte Amerikanen gaven aan de rest van de wereld. Deze webwijzer vertelt hoe deze muziek ontstond en hoe groot de invloed van soul was op andere muziek.
populair
Alternative
Alternative is een grabbelbak vol met verrassingen voor iedereen die niet van standaard popmuziek houdt. Lees hier alles over deze muziekstroming.