Een cantor is:
Een muziekstuk
Zanger die leiding had over de kerkmuziek.
Dirigent in dienst van het hof.
Hoofdmelodie in een muziekstuk.
Alternative
Wie rondloopt op een typisch alternatief festival als Lowlands, wordt overspoeld door een keur van stijlen, van tot . Alternative is een grabbelton vol met verrassingen voor iedereen die niet van standaard popmuziek houdt. Lees hier alles over deze muziekstroming.
onderwerpen
Kool thing: introductie
Het nummer Smells Like Teen Spirit van Nirvana sloeg begin jaren negentig in als een bom. Alternatieve muziek werd een onderdeel van de . Wat is alternative precies? 
Peel slowly and see: het begin

Undergroundbands en -artiesten doorbreken in 1966 voor het eerst de klassieke, drie minuten durende popsong en staan zo aan de basis van een nieuw genre.

Break it up: punk en new wave

Terwijl experimenteren binnen de popmuziek geaccepteerd wordt, gaan de meeste rockbands zoals The Who, Rolling Stones en Led Zeppelin verder te kant op van het supersterrendom met stadionconcerten, een uitgesponnen geluid en het grote geld dat daarmee gepaard gaat.

Radio free Europe: voor de doorbraak

De jaren tachtig zijn een feest voor alternative bands en fans. Er is een sterke scene met undergroundlabels, –radiostations en –magazines, de komst van goedkope electronica biedt nieuwe mogelijkheden en er is veel ‘foute’ popmuziek om je tegen af te zetten.

Gold soundz: alternative is mainstream

Dankzij Nirvana wordt alternative begin jaren negentig . Amerikaanse gitaarbands worden razend populair, terwijl ook in het Verenigd Koninkrijk de gitaar weer op een voetstuk wordt gezet . Platenmaatschappijen verdringen zich om de nieuwe sensatie te ontdekken waardoor obligate grunge- en britpopbands veel aandacht krijgen.

Is this it: alternative na 2000
Zo plotseling als alternative commercieel aantrekkelijk werd, zo snel was de hype ook weer verdwenen. De situatie rond de millenniumwisseling is te vergelijken met die van voor Smells Like Teen Spirit. Alternative is een grabbelbak vol met verrassingen voor iedereen die niet van standaard popmuziek houdt.
Radiohead - Kid A
bekijk ook deze wijzers
populair
Blues
Het enige muziekgenre dat tevens een gemoedstoestand kan aangeven: de blues. Een webwijzer over ellende en de uitlaatklep daarvoor, van de meest elementaire vorm tot moderne bluesrock. 
wereld
Celtic
Albumtitels als Celtic Voices, Celtic Mystery, Celtic Circle, zelfs Celtic Reiki... Het begrip celtic is duidelijk populair, ook in de muziekwereld. Maar over welke muziek gaat het dan eigenlijk?