Wie bedenkt de 'finger picking' gitaarstijl?
Jimmy Rodgers
Rex Allen
Roy Orbison
Maybelle Carter
Arabische muziek
Deze webwijzer kwam tot stand met de hulp van L.J. Plenckers, auteur van het in 2014 verschenen boek 'Arabische muziek' (Uitgeverij Bulaaq, isbn 978 90 5460 163 0 | nur 660).
onderwerpen
Inleiding
Arabische muziek bevat, net als Westerse, een grote verscheidenheid aan genres. In dit hoofdstuk leggen we uit welke genres hieronder vallen en welke muziek we wel en niet tot Arabaische muziek rekenen en geven we een korte introductie.
Muziek en islam
De meeste Arabieren zijn moslims. In vergelijking met andere godsdiensten speelt muziek een minder prominente rol, mede door het verbod op muziekinstrumenten in de moskee. Toch zijn er enkele opvallende uitzonderingen op deze regel.
Het Arabische muziekidioom
Arabische muziek kent een andere stemming en ordening van tonen dan Westerse muziek. In dit hoofdstuk leggen we uit hoe het komt, dat Arabische muziek in de oren van Westerse luisteraars zo anders klinkt.
Kunstmuziek van de Oost-Arabische wereld
De kunstmuziek van de Oost-Arabische wereld (Mashriq) heeft een lange geschiedenis en gaat terug op de muziek die in de achtste eeuw onstond aan het hof van de kalief van Damascus (in het huidige Syrië). Hoe deze muziek geklonken heeft, is onbekend.
Kunstmuziek van de Maghreb
Het noorden van Afrika, de Maghreb, heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Arabische kunstmuziek. Marokko, Algerije en Tunesië kennen elk hun eigen klassieke traditie, respectievelijk de ala, de gharnati en de malouf.
Om Kalsoum en Abdul Wahab
De Arabische populaire muziek heeft zich in de twintigste eeuw kunnen ontwikkelen en verbreiden dankzij de gramofoonplaat en de film. Artiesten als Om Kalsoum (1904-1975) en Mohammed Abdel Wahhab (1910-1991) werden sterren in de Arabische wereld en ver daarbuiten.
De jaren zeventig: Fairuz en Warda
Jonge sterren geven de Arabische popmuziek in de jaren zeventig nieuw elan. Meest prominente artieste is de Libanese chanteuse Fairuz. Ook de Algerijnse Warda al-Jazaira en de Irakees Kazem Al Saher weten een groot publiek aan zich te binden.
Arabische pop
De rai, jeel en chaabi ontstonden op straat. Via goedkope cassettes (en later cd's) veroverde deze opruiende muziekstijlen de harten van de Arabische jeugd. Vanaf de jaren negentig groeit ook de populariteit van Arabischtalige rap.
Volksmuziek
De Arabische volksmuziek kent een grote verscheidenheid aan genres, vormen, instrumenten en ensembles, maar bijna overal kom je de combinatie van trommels met blaasinstrumenten tegen.
Natacha Atlas - Ana hina
bekijk ook deze wijzers
populair
Soul
Soul is misschien wel het grootste geschenk dat de zwarte Amerikanen gaven aan de rest van de wereld. Deze webwijzer vertelt hoe deze muziek ontstond en hoe groot de invloed van soul was op andere muziek.
populair
Popfestivals
Wat maakt popfestivals zo succesvol? Is dat ‘het festivalgevoel’? Of ligt het toch aan de artiesten? In deze webwijzer maken de redacteurs van Muziekweb een reis langs veertig jaar popfestivals.